• Zveřejněno: 07.10.2019
  • Autor: Miroslav Svoboda

Hlavním tématem letošního ročníku 61. Ročníku Mezinárodního strojírenského veletrhu v Brně, který byl dnes, za účasti premiéra Andreje Babiše, zahájen, je Průmysl 4.0 a digitální továrna, tedy digitalizace výroby, což je jeden z hlavních směrů inovačního procesu.

V letošním roce se také, souběžně s Mezinárodním strojírenským veletrhem, konají i veletrhy Transport a Logistika a ENVITECH. Zvýrazněným tématem veletrhu ENVITECH je cirkulární ekonomika – nakládání s materiálními zdroji. Jde o trend, který je jednou z prioritních oblastí udržitelného rozvoje, a adaptace průmyslu a obchodu se bude ubírat právě tímto směrem.

Podle ministra průmyslu a obchodu Karla Havlíčka chce ministerstvo na letošním Mezinárodním strojírenském veletrhu seznámit podnikatele s novou koncepcí podpory exportu s tím, že se v současné době naše ekonomická diplomacie koncentruje a dostane modernější podobu. Změny čeká i oblast výzkumu a vývoje. Zejména výrobci složitých strojů a dopravních prostředků by měli ocenit prodloužení maximální délky podpory a zjednodušení administrativních úkonů, podtrhuje ministr Karel Havlíček.

Jak dnes ráno ukázala Česká televize ve svém přímém vstupu, jednám z hlavních partnerů Mezinárodního strojírenského veletrhu je Svaz průmyslu a dopravy ČR. Jeho prezident Jaroslav Hanák v této souvislosti mimo jiné ve svých informacích pro média uvádí, že výhodou českých firem je to, že i čeká ekonomika v prvním pololetí letošního roku i nadále rostla. Stejně roste i export, který byl za prvních pět měsíců letošního roku o 5,6 % meziročně vyšší. Ovšem, jak Jaroslav Hanák dále upozornil, přibývá u nás firem, které pozorují slábnoucí zahraniční poptávku, a to zejména v sousedním Německu. Prezident Svazu průmyslu a dopravy ČR zároveň konstatuje, že průmyslová výroba v Německu se drží pod úrovní roku 2018 a německé firmy hlásí od začátku roku pokles zakázek. V této návaznosti varuje, že česká a německá ekonomika jsou obchodně, a také i mnohdy vlastnicky. Provázané. Takže dopady vývoje v Německu tak asi pocítíme i u nás. Podle Jaroslav Hanáka by se české firmy měly na tuto situaci připravovat, a to tím, že budou investovat do digitalizace výroby. Měly by dokončit svoji digitální restrukturalizaci. Současně je, podle Jaroslav Hanáka, zorňuje, nutné přistoupit i k digitalizaci veřejné správy, aby s ní firmy mohly jednodušeji a efektivněji komunikovat.

Jaroslav Hanák rovněž poukazuje na skutečnost, že většina exportu z České republiky i nadále míří na vnitřní trh Evropské unie. Situaci navíc komplikují i obchodní spory mezi USA a Čínou, USA a Evropskou unií, hrozba tvrdého brexitu a sankce proti Rusku či Íránu. Proto doporučuje, aby se čeští vývozci poohlíželi po nových partnerech například v jihovýchodní Asii, subsaharské Africe nebo Jižní Americe.

Zahájení 61. ročníku Mezinárodního strojírenského veletrhu se rovněž zúčastnil i předseda druhé největší odborové centrály – Asociace samostatných odborů Bohumír Dufek, kterého jsme se zeptali na jeho dojmy, které získal během prvního dnes jeho návštěvy Mezinárodního strojírenského veletrhu.

„Byl jsem příjemně překvapen tím, jak prezident Svazu průmyslu a dopravy ČR Jaroslav Hanák velmi výstižně zhodnotil pozici českého průmyslu na evropském, potažmo i světovém, trhu. Zejména v tom, jak česká ekonomika i nadále roste, přestože se v sousedním Německu již projevuje určité zpomalení ekonomiky, což je pro nás důležité z hlediska naprosté provázanosti obou ekonomik, zvláště v automobilovém průmyslu, ale i v jiných strojírenských oborech,“ řekl nám Bohumír Dufek. Zároveň ocenil, že Jaroslav Hanák při příležitosti zahájení Mezinárodního strojírenského veletrhu předal přítomnému premiérovi Andreji Babišovi seznam 15 různých oblastí, které by český průmysl potřeboval ještě zlepšit. Poté oba, tj. premiér Andrej Babiš a Jaroslav Hanák, ocenili, že Česká republika se dostala na 20 místo v rámci hodnocení kvality podnikatelského prostředí ve světě.

„Když bych měl zhodnotit úroveň 61. ročníku Mezinárodního strojírenského veletrhu, jsem potěšen tím, jak vysokou úroveň má letošní ročník. Ano, na brněnském výstavišti bylo vidět, jak dobře má český průmysl našlápnuto. Myslím si, že by měl zvládnout i případnou ekonomickou krizi, před níž varují někteří ekonomové, ale i podnikatelé,“ dodal na závěr předseda Asociace samostatných odborů Bohumír Dufek.

Mezinárodní strojírenský veletrh trvá do pátku 11. října 2019.