• Zveřejněno: 28.08.2023

Zajímavé věci se aktuálně dějí kolem obchodního řetězce Lidl v České republice. Ten se na jedné straně tváří jako jeden z nejštědřejších zaměstnavatelů ve svém oboru, když pravidelně prezentuje, jak svým zaměstnancům navyšuje platy, které jsou skutečně atraktivní, jelikož začínající prodavačka si zde může vydělat přes 30 tisíc korun. Ovšem na druhé straně se teď ukazuje, že jeho vztah k zaměstnancům je problematický.

Na zaměstnance si dovolovali

Upozornila na to Asociace samostatných odborů pro server Parlamentní listy, kde její zástupce popsal, že obchodní řetězec již několik měsíců ignoruje návrh kolektivní smlouvy. Na ní přitom mělo zastoupení Lidlu reagovat do sedmi dnů, ale neučinilo tak ani po dvou měsících.

Málo se přitom ví, že kolektivní vyjednávání zaměstnanců v rámci Lidlu dlouhou dobu neexistovalo. V této společnosti totiž nebyly ustaveny odbory, což se stalo až nedávno, následkem čehož byla také navržena kolektivní smlouvy a mělo proběhnout jednání. To se nicméně neděje.

Odbory zjevně byly v Lidlu potřeba. Ačkoliv totiž tento obchodní řetězec nabízí jednoznačně nejvyšší platy v tomto odvětví, fluktuace jeho zaměstnanců je opravdu vysoká, což značí, že něco nemusí být ve firmě úplně v pořádku. “Pokud se nám ozvali jednotliví zaměstnanci Lidlu, tak si stěžovali na špatné zacházení. Ale to nechci rozebírat, protože když u toho nejste a neslyšíte i protistranu, tak je nesprávné a netaktické toto posuzovat,” uvedl k tomu Bohumír Dufek z odborové asociace. Odbory v Lidlu prý vznikly proto, aby hájily práva zaměstnanců, kteří už si nechtěli nechat všechno líbit. Pakliže se totiž ozvali jednotlivci, obvykle jim bylo pohrozeno tím, že jsou pouhým číslem a že mohou být kdykoliv propuštěni.

Je to úplně běžné

V Lidlu se vzniku odborů dlouho bránily, protože v nich zjevně spatřují problém. Ovšem kolektivní vyjednávání je v obchodních řetězcích zcela standardní a probíhá třeba v Bille nebo Penny, kde také není jednoduché, ale vždy se dojde k určitému oboustranně výhodnému výsledku.

Vedení českého Lidlu se podle všeho snaží vše vysedět, ovšem to se mu podle odborářů nepodaří. Ti totiž chystají už i nátlakové akce, kterým bude předcházet snaha o navázání kontaktu s německou centrálou, která by tu českou měla přivést k rozumu. Právě v Německu přitom v Lidlu odbory fungují zcela standardně a mají tu hodně silné slovo.

 
  • Zdroj: mix24