• Zveřejněno: 19.05.2021
  • Autor: Miroslav Svoboda

Kvůli koronaviru byla uvrhnuta velká část světa do lockdownů, utlumena ekonomika a miliony lidí přišly o práci. To ceny nemovitostí prakticky celosvětově rostly a jejich prodeje trhají rekordy, informuje web CNN.

„Minulý rok jsme si mysleli, že to bude jako například v roce 2008,“ uvedla Kate Everett-Allenová, vedoucí mezinárodního rezidenčního výzkumu v realitně-poradenské společnosti Knight Frank. Při tehdejším hospodářském poklesu se ceny domů zhroutily hluboko pod svůj průměr. Nárůst bankrotů a nezaměstnanosti by tak vytlačil disponibilní příjmy a znesnadnil vysoce zadluženým majitelům nemovitostí držet krok s hypotékami. Ti, kteří vlastní více než jeden dům, by mohli být nuceni prodávat, aby si vytvořili hotovostní rezervy, což by ceny domů tlačilo dolů. „Ve skutečnosti se nic z toho nestalo,“ uvádí Everett-Allenová. I když svět utrpěl nejhorší propad od velké hospodářské krize, nemovitosti potkal pravý opak. Od Nového Zélandu přes USA, Německo, Čínu až po Peru ceny domů prudce rostly a řada kupujících panikaří.

U 37 bohatých zemí tvořících Organizaci pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD) se zvýšily reálné ceny nemovitostí od čtvrtého kvartálu 2019 do čtvrtého kvartálu 2020 o sedm procent. Jednalo se o nejrychlejší meziroční nárůst za poslední dvě desetiletí.

Podle Everett-Allenové realitní bublina jen tak nesplaskne. Půjčky a hypotéky zůstávají levné, a jakmile se znova více otevřou hranice, zahraniční investoři poskytnou trhům s nemovitostmi ještě další impuls. „To se odehraje ve zbytku tohoto a v příštím roce a pak může přijít uklidnění,“ dodala.

Pandemie nečekaným způsobem dopomohla k růstu cen nemovitostí kvůli mnoha důvodům. Mimo jiné je to, podle CNN, tím, že vlády po celém světě pomohly majitelům domů dočasným zákazem převzetí nemovitosti, oddálením splatnosti půjček a poskytnutím bilionů dolarů či eur na podporu podnikatelů i zaměstnanců. Snížení úrokových sazeb udržovalo splátky hypoték na mnoha místech dostupné, zatímco dočasný pokles daní z převodu či nákupu na některých trzích podnítil koupě domů.

Tato opatření odtlumila trh s bydlením od koronavirové recese. „Pokud zamknete drtivou většinu populace na několik měsíců, rychle přehodnotí, co od svých domovů chtějí,“ uvedl ředitel výzkumu britské realitní platformy Zoopla Richard Donnell.

I v souvislosti s tím, jak byli lidé nuceni své domy přeměňovat na kanceláře a učebny, netrvalo dlouho, než se z toho všeho stal „vesmírný závod“.

Řada bohatších jedinců se z měst přesunuje do předměstských domů se zahradami, přičemž očekávají, že po pandemii se již nebudou muset pravidelněji vracet do firemních prostor. Mnoho z nich. Jak dále uvádí CNN je na tom přitom i finančně lépe než před pandemickým zásahem, ušetřili za dovolenou či útratu za stravování (v restauracích či hotelech) a mohou si dovolit více investovat do nového domu.

Daniel Harrington, vedoucí realitní společnosti, si všímá trendu v Paříži, Londýně i dalších velkých městech, kde bohatí prodávají své domy a kupují větší a levnější na předměstích nebo zcela mimo metropole. V centru je zajímají jen malé byty. Navíc si pořizují prázdninové vily v dovolenkových destinacích. To pak zvyšuje i domácí nabídku po nemovitostech na místech, jako je Francouzská riviéra, které tradičně „dominují“ zahraniční kupci.

Ve Velké Británii, kde je množství volných nemovitostí zhruba o 30 procent pod běžnou normou, lidé „panicky nakupují nemovitosti“, uvedl britský realitní agent Henry Pryor s tím, že za 38 let na trhu nebyl svědkem ničeho podobného. Od listopadu je podle něj každý měsíc nadprůměrný, přičemž v březnu bylo zaznamenáno 180 tisíc prodejů, což je téměř dvojnásobek průměru za stejný měsíc za posledních 20 let.

Ceny domů v Británii navzdory nejhorší recesi za více než tři století v roce 2020 vzrostly o 8,5 %. Podle Úřadu pro národní statistiku se jedná u cen domů a bytů o nejvyšší roční míru růstu od roku 2014.

A situace je obdobná i v dalších zemích. V USA dosáhl počet prodejů domů v roce 2020 nejvyšší úrovně od roku 2006 a ceny nemovitostí meziročně vzrostly o 9 procent. V Německu se pak podle realitního agenta Michaela Heminga většina nemovitostí k bydlení údajně prodává do dvou týdnů od zalistování. „Je to velmi silný trh a ceny jdou stále výše a výše,“ uvedl Heming pro CNN.

V Portugalsku si zase cizinci pořizují domy, aniž by si nemovitost prohlédli. Ceny tam ve čtvrtém čtvrtletí roku 2020 vyskočily o 6 procent ve srovnání se stejným obdobím minulého roku, vyplývá z údajů společnosti Knight Frank.

Rekordní prodeje zaznamenaly v prvních třech měsících roku 2021 i tradičně silné nemovitostní trhy jako Brazílie, Francie a Belgie. Vzrostly ceny rovněž na Novém Zélandu, od března loňského roku o 24 procent. Tamní vláda čelí tlaku, aby trh opatřeními stabilizovala. V čínských městech „první kategorie“, jako je Peking, Šen-čen, Šanghaj nebo Kanton, se ceny v březnu meziročně zvýšily o 12 procent. Přes třicet tamních měst zavedlo zásadní restrikce pro stabilizaci trhu, jako je omezení nákupu a prodeje, úvěrové omezení nebo prodloužení doby držení pro osvobození od daně.

  • Zdroj: CNN Prima NEWS