• Zveřejněno: 16.03.2020
  • Autor: Miroslav Svoboda

Zaměstnanci by kvůli epidemii koronaviru a z toho plynoucích problémů podniků neměli podle nejsilnějšího českého odborového svazu OS KOVO upadnout do hmotné nouze. Stát by jim měl příjmy dorovnávat, protože pouze z nemocenské by své výdaje lidé hradit nezvládli. Podle webových stránek OS KOVO to na jednání Rady OS KOVO v Hradci Králové v úterý 10. března uvedl předseda odborového svazu Jaroslav Souček ve sdělení pro ČTK. S dosud vyhlášenými opatřeními vlády OS KOVO souhlasí. „Vláda ani nemá jinou možnost, pokud chce zabránit hromadné epidemii," uvedl Jaroslav Souček.

Řadě firem v kovoprůmyslu, podle Jaroslava Součka, začínají chybět suroviny a subdodávky dílů dovážené z Číny. „Naše firmy kvůli tomu mají problémy dokončit výrobu a prodat své výrobky. Může kvůli tomu nastat prostoj, kdy by zaměstnanci měli dostávat náhradu 80 procent průměrného výdělku," řekl Jaroslav Souček.

Bude-li ale pokračovat šíření koronaviru, může se, podle Jaroslava Součka, stát, že lidé zůstanou v karanténách a budou dostávat pouze náhradu mzdy ve výši nemocenské.

„Předpokládám, že vláda bude schopná učinit mimořádná opatření, aby většina zaměstnanců neupadla do hmotné nouze," řekl Jaroslav Souček. Odbory by byly rády, aby případné dorovnávání mzdy bylo až do 100 procent. „To ale nikdo v tuto chvíli nezaručí, protože dopady budou, co se týče financí, obrovské nejen v ČR, ale v celém světě," řekl předseda OS KOVO.

  • Zdroj: OS KOVO