• Zveřejněno: 14.05.2021
  • Autor: Miroslav Svoboda

Už uskutečněná výzva pro dotace do zdravotnictví z fondu REACT-EU, kde byl jedním z hlavních kritérií čas podání, ministerstvo pro místní rozvoj rušit nebude, řekla to jeho ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová (za ANO). Mělo by ale dojít k finančnímu navýšení o 5,5 miliardy korun tak, aby se dostalo i na zájemce pod čarou. Výzvu kritizovala už dříve část opozice a Liberecký kraj ve čtvrtek oznámil, že podal předžalobní výzvu na ministerstvo pro místní rozvoj.

Česká republika může z programu získat na posílení zdravotnictví 18,4 miliardy korun. Peníze mají být využity podle předchozích informací ministerstva na rozvoj a modernizaci nemocnic, hygienických stanic nebo péči o pacienty s rakovinou a seniory. Podle kritiků ale rozhodovala při žádosti o dotace rychlost podání projektu, tedy kliknutí počítačovou myší. Výzva pro nemocnice byla podle hejtmana Libereckého kraje Martina Půty (Starostové pro Liberecký kraj) vyčerpána za necelé dvě sekundy.

Ministerstvo ale uvedlo, že zatím existuje pouze tabulka přihlášených projektů seřazená v pořadí, v jakém byly do systému vloženy. Hodnocení ještě nezačalo, nikdo tak v tuto chvíli nemůže vědět, zda uspěl, nebo ne. Podle náměstka pro řízení sekce evropských a národních programů Zdeňka Semoráda budou u projektů úřady posuzovat 23 kritérií, až poté bude rozhodujícím faktorem rychlost podání žádosti.

Dostálová ve čtvrtek uvedla, že současný systém nastavilo ministerstvo zdravotnictví spolu s pojišťovnami a Asociací krajů.

Způsob výběru projektů ve středu kritizovala část sněmovní opozice. Hnutí Starostové a nezávislí chce stejně jako koalice Spolu (ODS, KDU-ČSL, TOP 09) řešit rozdělování evropských peněz nemocnicím na mimořádné schůzi Poslanecké sněmovny. Předsednictvo hnutí ve čtvrtek zároveň vyzvalo vládu, aby zrušila výsledky prvního kola a zastavila další dvě kola dotačních výzev.

Liberecký kraj ve čtvrtek oznámil, že kvůli přijímání žádostí o dotace z programu REACT-EU podal předžalobní výzvu na resort pro místní rozvoj. Žádá vyhlášení nové výzvy s rovnými podmínkami pro všechny. Pokud to do konce měsíce ministerstvo neudělá, je kraj připravený obrátit se na soud a žádat i předběžné opatření, které zakáže rozdělování peněz z programu.

  • Zdroj: Česká televize