• Zveřejněno: 18.03.2020
Státy Evropské unie budou moci poskytovat firmám zasaženým koronavirem pomoc až do půl milionu eur (13,5 milionu korun). Vyplývá to z návrhu dočasného uvolnění pravidel o státní pomoci, který dnes představila Evropská komise (EK).

Unijní exekutiva také vyčlenila 164 milionů eur na podporu malých a začínajících firem, které přijdou s projekty v rámci boje proti viru.

Uvolnění pravidel státní pomoci je součástí série opatření, kterými se Brusel od minulého týdne snaží členským zemím pomoci vypořádat se s koronavirovou nákazou a jejími ekonomickými dopady. Komise v pondělí večer rozeslala státům EU rámec dočasně upravených pravidel, který umožňuje za běžných okolností nepovolenou podporu.

„Musíme jednat rychle a koordinovaně. Pravidla o státní pomoci poskytnou členským zemím nástroj pro rychlou a efektivní reakci,“ uvedla dnes místopředsedkyně EK pro hospodářskou soutěž Margrethe Vestagerová.

Státy budou až do zmíněné výše moci podporovat firmy pomocí přímých grantů, daňových odkladů či úlev nebo jim pomáhat úvěrovými zárukami. Ve hře bude také poskytování půjček se zvýhodněnými úroky či další pomoc prostřednictvím bank.

Aby opatření začala platit, musí je schválit členské státy. „Chtěli bychom, aby tento nový dočasný rámec začal fungovat za několik dní,“ vyzvala země k rychlé konzultaci Vestagerová.

Komise rovněž přišla s výzvou pro malé, střední či začínající firmy, které mají nápady, jak pomoci s „léčbou, testováním, monitorováním či dalšími aspekty“ koronaviru. Podpora o celkovém objemu 164 milionů eur je k dispozici firmám, které se přihlásí nejpozději do středy.

„Rychlá podpora technologických start-upů je prvním krokem a já věřím, že díky ní se zafinancují projekty, které reálně pomůžou v boji s koronavirovou pandemií. Bez jednotného evropského trhu by byl dopad pandemie daleko drastičtější,“ komentoval výzvu místopředseda Evropského parlamentu Marcel Kolaja.

  • Zdroj: Euractiv-cz