• Zveřejněno: 13.05.2020
  • Autor: Miroslav Svoboda

Kolínská automobilka Toyota Peugeot Citroën Automobile (TPCA) znovu prodloužila odstávku výroby kvůli koronaviru. Výrobní linky by se měly znovu spustit v pondělí 25. května ráno. Podle zpravodajství Českého rozhlasu náběh výroby doprovodí desítky hygienických opatření. Prohlásil to dnes, ve středu, mluvčí automobilky Tomáš Paroubek. Výroba stojí kvůli pandemii koronaviru od večera 18. března. Původně ji firma zamýšlela obnovit v pondělí 18. května.

Podle mluvčího automobilky Tomáše Paroubka důvodem prodloužení odstávky jsou zavřené hranice a zavřená dealerství. Auta tak nemá kdo prodávat. Podle Paroubka bude firma od začátku vyrábět na 100 procent, tedy na dvě směny. Problém spočívá hlavně v tom, že koronavirem jsou zasažené klíčové trhy firmy, jako jsou například Itálie, Velká Británie nebo Španělsko.

Starosta Kolína Michael Kašpar (Změna pro Kolín) ve středu řekl, že odstávka výroby v TPCA se na životě ve městě nepodepisuje. „Ze začátku to bylo znát, ve městě bylo prázdno. Ale postupně se ulice plní, zvlášť teď od pondělí, kdy se to hodně rozvolnilo. Takže město je plné,“ řekl Michael Kašpar. Podle něj nejsou komplikace ani se zahraničními dělníky, kteří zůstali na ubytovnách. „Za ty dva měsíce jsme nemuseli řešit téměř žádný problém,“ řekl Michael Kašpar.

Například mladoboleslavská Škoda Auto, která kvůli koronavirové krizi také přerušila výrobu, ji obnovila v pondělí 27. dubna ve všech třech svých výrobních závodech v České republice. Avšak, ani jeden ze tří jejích závodů nefunguje na 100 procent kapacity. Škoda Auto Mladá Boleslav zároveň oznámila, že obnovení výroby doprovázelo více než 80 hygienických opatření, která jsou nutná, aby byl zajištěn provoz při výrobě jejích vozů. V noci - z pondělí na úterý - se v Mladé Boleslavi, a také v Kvasinách, poprvé po obnovení výroby konala třetí, tedy noční směna.

V TPCA Kolín pracuje v současnosti zhruba 2500 lidí a firma představuje jednoho z největších exportérů v České republice a zároveň zaměstnavatele na Kolínsku.

 

  • Zdroj: Český rozhlas