• Zveřejněno: 08.07.2021
  • Autor: Miroslav Svoboda

Vláda ve středu na mimořádném jednání upravila spornou formulaci o odečtení dobročinné pomoci od státního příspěvku pro ty, kterým tornádo poničilo domy, předcházela tomu ostrá kritika opozice. Dotace dva miliony korun se o dary z veřejných sbírek snižovat nebude. Podle ministryně pro místní rozvoj Kláry Dostálové (za ANO) šlo o znění zákona, které se používá například u záplav, aby nebyl s dotací problém. Ministryně byla hostem pořadu Události, komentáře České televize.

Formulaci v předpisech, která by lidem vzala část darovaných prostředků, se tam, podle ministryně Kláry Dostálové, dostala kvůli úředníkům, kteří postupovali obdobně jako u povodní, aby dotace byla v souladu s rozpočtovými pravidly. Cílem mělo být, aby nedocházelo k dvojímu financování jedné věci.

„Nezříkám se odpovědnosti, každý ministr je odpovědný za své úředníky, na druhou stranu kolegové to mysleli dobře, ale uznávám, že ta formulace byla velmi nešťastná,“ vysvětlila na televizní obrazovce ministryně Klára Dostálová. Dle jejích slov ale vše rychle napravili. Nejzásadnější pro zasažené podle ní je, že jedna faktura se nesmí financovat z různých dotačních zdrojů.

Ministryně si myslí, že stát postupuje vůči zasaženým vstřícně. Ti podle ní nemusí dokládat nic, co si úředníci nemohou zjistit sami. Stejně vstřícně by se měly chovat i pojišťovny, plnění dostanou v poměru 70 procent, které musejí jít na poškozenou nemovitost, a 30 procent, které mohou využít na cokoliv, například na nové auto.

Část zasažených lidí v obcích také zůstává bez elektřiny a internetu, takže se hůře dostávají k informacím. „Aktuálně má ministerstvo v terénu 12 lidí a přihlásily se i místní akční skupiny, které také nabízejí lidi a my je proškolujeme přímo v terénu,“ popsala situace na jižní Moravě ministryně Klára Dostálová. Občany pak vyzvala, ať se jdou informovat právě k mobilním týmům.

Lidé, kteří musejí svůj dům strhnout, pak, podle Kláry Dostálové, mohou dostat hned až 500 tisíc korun zálohy právě na tyto práce. Problém nyní spočívá v nedostatku odhadců. „Potřebujeme autorizované inženýry s kulatým razítkem, projektanty, těchto lidí je stále málo, protože pojišťovny to řeší likvidátory škod, ale je tam i mnoho nepojištěných, kteří na odhad čekají,“ uvedla ministryně pro místní rozvoj.

Její resort plánuje ulehčit zasaženým lidem i celé stavební řízení. Pokyny jsou podle ní třeba takové, že demolice může majitel ohlašovat zpětně, a i výstavbu na stejném zastavěném území stačí realizovat na ohlášku a není předtím potřeba stavební povolení.

  • Zdroj: Česká televize