• Zveřejněno: 29.08.2020
  • Autor: Miroslav Svoboda

Senioři by měli letos v prosinci dostat mimořádný jednorázový příspěvek k důchodu pět tisíc korun. Shodli se na tom v pátek představitelé koaličních stran. Vyplacení by měl upravit zákon, který bude muset schválit vláda, parlament i prezident. Pravidelná každoroční valorizace penzí se podle premiéra Andreje Babiše (ANO) nebude navyšovat nad zákonný rámec.

Podle zpravodajství České televize stát by měl na příspěvky, jak uvedl premiér Andrej Babiš, vydat patnáct miliard korun. Starobních důchodců je v Česku 2,41 milionu. Invalidní penzi pobírá asi 419 tisíc lidí a pozůstalostní 64 tisíc.

Premiér Andrej Babiš dále uvedl, že příspěvek nemá souvislost s koronavirem a není to rouškovné. O takzvaném rouškovném dříve mluvila ministryně práce Jana Maláčová (ČSSD), dodala ve svém zpravodajství Česká televize. Předseda ČSSD a vicepremiér Jan Hamáček zdůvodnil mimořádnou podporu růstem cen. Na seniory podle něj dopadl víc než na ostatní. Index spotřebitelských cen se v červenci v Česku meziročně zvedl o 3,4 procenta, seniorům pak o 3,9 procenta.

„Naši důchodci, kteří tady 60 let budovali naši zemi a klíčovou infrastrukturu, si to (příspěvek) zaslouží. Jejich životní náklady stoupají,“ doplnil premiér Andrej Babiš.

Předsedkyně sněmovního rozpočtového výboru Miloslava Vostrá (KSČM) řekla, že její strana preferuje spíš to, aby byl pětitisícový příspěvek rozdělen do jednotlivých měsíců v příštím roce. „Na druhou stranu i ta jednorázová platba, těch pět tisíc, která by měla proběhnout ještě letos, je na místě,“ uvedla.

Opoziční politici i někteří zástupci podnikatelů o mimořádné podpoře mluví jako o uplácení voličů. Premiér záměr dřív zdůvodňoval tím, že senioři měli v době epidemie stres. „Chtěl bych zdůraznit, že skutečně to, co navrhujeme, není žádná korupce, žádný úplatek,“ uvedl premiér Andrej Babiš. Podle něho opoziční ODS a TOP 09 útočí na seniory.

Podle předsedy ODS Petra Fialy jde o předvolební populismus, který není zodpovědný vůči ostatním skupinám občanů. V obdobném duchu v České televizi vystoupili i další politici ODS.

„Pokud by se mělo jednat o populismus, nemohli bychom v České republice udělat vůbec nic, protože volby máme každý rok,“ kontroval poslanec ANO Jaroslav Bžoch. „Přidáváme všem stejně, protože kdybychom si vybírali, komu přidáme víc a komu méně, bylo by to protiústavní. Vždycky můžeme říct, že by peníze šly použít smysluplněji. Toto je ale rychlá pomoc, která pomůže hned.“

Podle lidoveckého šéfa Mariana Jurečky vláda rezignovala na budoucnost, neboť rozdává plošně a těm, co opravdu pomoc potřebují, jako jsou vdovy a vdovci, rodiny, samoživitelky nebo invalidé, těm systematicky a dlouhodobě pomoci neumí. Podle předsedkyně TOP 09 Markéty Pekarové Adamové jde o bezbřehý populismus a nezodpovědné zadlužování.

Předseda SPD Tomio Okamura řekl, že zvyšování důchodů strana podpoří, ale vládní návrh považuje za nesystémové řešení. „Místo jednorázového malého, předvolebního dárečku‘ je prý lepší přijmout zákon z dílny SPD, aby všichni důchodci měli důchod ve výši minimální mzdy, a až od této částky zásluhově,“ doplnil.

Bez reformy daňové, nebude ta důchodová, tvrdí ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová.

Podle České televize zákon o důchodovém pojištění nyní obsahuje pojistku pro vysoký růst cen. Pokud by se zvedly v měsíci o pět procent, upraví se podle toho důchody. K mimořádnému přidání v roce 2008 kvůli inflaci nad pětiprocentní hranicí přistoupila Topolánkova vláda.

Nyní se navýšení cen přes pět procent nedostalo. Podle Jana Hamáčka jsou dopady na penzisty ale i přesto velké a není třeba s podporou čekat na vyšší zdražení.

Návrh s mimořádným příspěvkem připraví ministerstvo práce a sociálních věcí. Zda by se případný zákon projednával zrychleně, vicepremiér Jan Hamáček s premiérem Andrejem Babišem neupřesnili. Vicepremiér poznamenal, že se musí kvůli výplatě dávky technicky nastavit systémy sociální správy.

Původně se zvažovalo, že jednorázový příspěvek pro seniory by měl být ve výši až šest tisíc korun. Andrej Babiš dříve uvedl, že vláda během koronavirové pandemie podpořila zaměstnavatele, zaměstnance, živnostníky, podnikatele i takzvané dohodáře, a že podporu si teď zaslouží i senioři.

Příspěvek má být jednorázový. Vedle toho Andrej Babiš hovořil i o zákonné valorizaci penzí, která má činit v průměru 848 korun a podle premiéra se nebude navyšovat. Výdaje na penze to příští rok zvedne o 32,5 miliardy korun. Koalice původně zvažovala, že důchodci dostanou přidáno od ledna víc, než nařizuje zákon, to by ale zvedlo výdaje trvale. Důchodový systém je nyní v propadu. Za první pololetí se deficit blížil 14 miliardám korun.

„Po vzájemné debatě jsme dospěli k tomu, že je lepší dát jednorázový příspěvek v rámci stávajícího rozpočtu, kde je na to prostor,“ řekl premiér Andrej Babiš. Vláda prosadila pro letošek zvýšení rozpočtového schodku na 500 miliard z původních čtyřiceti kvůli nákladům spojeným s pandemií.

  • Zdroj: Česká televize