• Zveřejněno: 25.07.2022
  • Autor: Miroslav Svoboda

Přichází další nařízení, které se místním chovatelům příliš nebude líbit. Podle zpravodajství magazínu AAzdraví.cz Evropská komise totiž rozhodla, že je nutné zaregistrovat všechna zvířata, která máte. Není tu přitom žádná dolní hranice, a tak i ti, kdo chovají třeba jen jedinou slepici, musí, tuto nově stanovenou podmínku, splnit.

Důvodem je především snaha mít větší přehled o různých chovech, což je důležité, když se pak řeší nejrůznější zdravotní problémy. Registrace má zjednodušit následný zásah, pokud bude třeba. Jenže to je právě věc, která chovatelům příliš nevoní. Někdo jim totiž od stolu může velmi jednoduše přikázat, aby svůj malý chov, o kterém dosud nikdo netušil, vybili, protože se v okolí objevila nákaza. Oni sami přitom žádný problém mít nemusí.

Chovatelé zatím poukazují především na nesmyslnou byrokracii, která jim nestojí za to, aby v malém chovu pokračovali. To ho raději sami ukončí, jakkoliv to zatím může být jen výhrůžka. Někteří každopádně tvrdí, že takové nařízení bude znamenat konec chovu určitých zvířat. Pravdou také je, že drůbež není chována zdaleka jen na jídlo, ale třeba i pro účely doplnění chovů nebo na soutěže.

Podle aktuálních pravidel se musí registrovat každý chovatel, který má více než 500 kusů drůbeže. V případě chovů produkujících vejce pro komerční účely je hranice stanovena na 100 kusů drůbeže.

Ministerstvo zemědělství zatím trochu tápe. Ani jemu se nařízení Evropské komise příliš nezdá a raději by zachovalo současný stav. Česká se nicméně na vydání prováděcí vyhlášky, která by do věci měla vnést více světla.

České úřady si neoficiálně registrace každého chovatele neumí příliš představit. V tuzemských podmínkách, kdy je drobné chovatelství velmi silně rozšířené a na vesnici má slepice skoro každý, by to znamenalo značnou administrativní zátěž.

Ne nadarmo se proti novému nařízení ozývají především z těch zemí, kde je drobné chovatelství nejčastější, tedy z těch východních. Na západě už je vše více regulované a možná i proto se zde lidé chovu slepic zase tolik nevěnují.

  • Zdroj: AAzdraví.cz