• Zveřejněno: 12.03.2021
Už přes týden se povinně testuje ve firmách. O zkušenosti s ním a potížemi, které to provázejí, si ParlamentníListy.cz povídaly s předsedou Asociace samostatných odborů v Libereckém kraji Milanem Šubrtem. Ale také o přesvědčování odpůrců testování, kterých je asi desetina, ale jsou hodně hlasití. I o tom, že velikonoční lockdown, který navrhuje Josef Středula, předseda jiné odborové centrály, Šubrt a jeho kolegové nepodporují.

S povinným testováním se začalo nejdříve ve velkých firmách. Na něj už dříve tlačily i odbory. „Některé firmy začaly testovat už dříve – třeba Preciosa či Benteler. Ty nečekaly na rozhodnutí vlády, protože jim došlo, že je potřeba to dělat,“ vysvětlil Milan Šubrt. 

V Liberci se na test čeká šest týdnů

Některé firmy však nedokázaly včas testy sehnat nebo záměrně posílají zaměstnance do testovacích center, které pociťují výrazný nárůst zájmu. Což způsobuje, že například v Liberci se na test čeká šest týdnů. Hejtman Libereckého kraje Martin Půta za to viní nešťastný výrok vicepremiéra Havlíčka. „V přímém přenosu po jednání vlády vyzval zaměstnavatele do těchto testovacích míst. Výsledek se vskutku dostavil, většina testovacích míst už není schopna nabízet svoje služby, až na nějaké výjimky,“ uvedl. Havlíček své doporučení na základě výzvy Asociace krajů druhý den odvolal. „Škoda už ale byla napáchána,“ dodal hejtman.

Další potíží jsou odpírači testování. „Je jich asi deset procent,“ vypočítal ze svých zkušeností odborář Šubrt. Podle různých výlevů na sociálních sítích se to zdá jako ještě dobré číslo. „Ale jsou to ti nejhlasitější v diskusích, ostatní raději mlčí a myslí si své. Nechtějí se hádat. Tak to na pracovištích je,“ vypozoroval s tím, že je potřeba s těmi lidmi mluvit a trpělivě vysvětlovat, že je tohle opatření lepší, než kdyby se firmy zavřely. „Postupně se to však zlepšuje. On také s těmi lidmi nikdo nemluvil, byl to na ně najednou náraz,“ všímá si. „Řada lidí si také nechtěla nechat vysvětlit, že pandemický zákon říká, že lze zaměstnance k testovaní dotlačit,“  konstatoval.

https://www.parlamentnilisty.cz/arena/monitor/-To-jsem-radil-kdyz-jsem-se-to-dozvedel-Sefodborar-prozradil-jak-v-nekterych-firmach-jednali-se-zamestnanci-pozitivnimi-na-covid-656857

  • Zdroj: Parlamentnilisty.cz