• Zveřejněno: 27.04.2020
První případ nákazy koronavirem oznámila Británie na konci ledna a čísla od té doby stoupají. Podle tamních občanů přichází některá opatření příliš pozdě, vláda už ale jedná i o tom, která uvolnit.

Podle posledních dostupných dat je ve Spojeném království evidováno téměř 150 000 případů nákazy a k sobotnímu dni počet obětí v zemi překročil hranici 20 000. Britský ministr zahraničí Dominic Raab už před několika dny důrazně odmítl tvrzení, že by tamní vláda na šíření koronaviru reagovala příliš pomalu. Tato dlouhodobá kritika přichází kromě jiných i od nového lídra opozice Keira Starmera. I když je vláda přesvědčena o svém správném postupu v době koronakrize, některá opatření zavádí mnohem později než země s podstatně pozitivnějšími statistikami.

Příkladem může být nově chystané nařízení, podle kterého by měl každý, kdo přicestuje do Velké Británie, podstoupit povinnou dvoutýdenní karanténu. Toto opatření by mohlo platit od začátku května a bude se vztahovat jak na cizince, tak i na obyvatelstvo Spojeného království. Vláda chce tímto krokem zamezit dalšímu šíření nákazy, list The Daily Telegraph ho označil jako jeden z plánů „druhé fáze“ boje s koronavirem. Za nedodržení povinné izolace bude hrozit vysoká pokuta a britské úřady chtějí mít také možnost dané lidi v jejím průběhu kontrolovat, budou tak po příletu vyžadovat adresu jejich bydliště či dočasného místa pobytu.

Povinnou čtrnáctidenní karanténu už zavedlo několik zemí, patří mezi ně kromě Česka i Austrálie, Nový Zéland nebo Německo. Více než 130 zemí po celém světě pak určitým způsobem omezuje pohyb přes své hranice, podle Daily Mail UK žije v takových podmínkách přibližně 90 % světové populace.

Inspirace českým plánem

Britský premiér by se měl od pondělního dne vrátit do práce, potvrdila to mluvčí Downing Street i ministr zahraničí Raab. Ke konci března Boris Johnson oznámil, že měl pozitivní test na koronavirus, začátkem dubna pak kvůli vývoji nemoci musel být dokonce hospitalizován a na jednotce intenzivní péče strávil celkem tři dny.

Premiéra po návratu do práce čeká náročný týden, část Konzervativní strany naléhá, aby začala být uvolňována některá opatření. Podle slov Raaba ovšem nechtějí v těchto záležitostech kvůli opatrnosti spěchat a budou se snažit přijít s rozumným plánem.

Rekonvalescenci trávil Johnson na venkovském sídle britských premiérů v Chequers, tam ho v minulých dnech navštívil Raab, ministr financí Rishi Sunak nebo tajemník kabinetu Mark Sedwill. Tříhodinová schůzka měla zasvětit Johnsona do aktuálního boje proti koronaviru a zároveň byly představeny některé návrhy týkající se postupného uvolňování zavedených omezení. Sunak představil ekonomický plán, který založil na osvědčených postupech, jejichž funkčnost prokázaly země jako Švýcarsko, Dánsko nebo Německo. List Daily Mail uvedl, že podpořil také případnou inspiraci českým pětibodovým plánem o postupném rozvolňování karanténních opatření do 6. června, zejména se zaměřením na farmářské trhy a prodejny automobilů.
 
  • Zdroj: Seznamzpravy,cz