• Zveřejněno: 24.03.2020
  • Autor: Miroslav Svoboda

Poslanci se v úsporném režimu se v úterý sešli ke zrychlenému schvalování šestice vládních předloh souvisejících s nynější koronavirovou krizí. Jde o změny v ošetřovném, dočasné pozastavení elektronické evidence tržeb a úpravu přijímacích zkoušek na střední školy a maturit. Poslanecká sněmovna projednává také prohloubení schodku letošního státního rozpočtu. Premiér Andrej Babiš vyzval opozici k účasti na krizovém řízení země.

Podle zpravodajství České televize je na programu jednání i půlroční odpuštění minimálních záloh osobám samostatně výdělečně činným na zdravotní a sociální pojištění. Sněmovna v úvodu potvrdila stav legislativní nouze, jak jej vyhlásil její předseda Radek Vondráček (ANO) už minulý týden. Stav umožní při nynější koronavirové krizi zrychlené projednávání zákonů.

Nabídka pro opozici

Premiér Andrej Babiš (za ANO) ve svém úvodním projevu na začátku jednání vyzval parlamentní strany k ukončení politikaření v době krize kvůli koronaviru. Opozici nabídl tři místa v Ústředním krizovém štábu. „V této krizové situaci vás prosím, abychom zapomněli na své politické hádky a spory. Naše vláda nehodlá a nebude zneužívat krizový stav a stav legislativní nouze k posilování vlastní moci,“ uvedl Andrej Babiš.

Podle něj lze reálně očekávat, že navrhovaný schodek státního rozpočtu 200 miliard korun může vláda ještě opravit podle průběhu ekonomické krize. Nedá se vyloučit to, že vláda přijde za poslanci s úpravou rozpočtu znovu, dodal premiér.

V diskusi jako první vystoupil předseda ODS Petr Fiala, který prohlásil, že podporuje vládní sociální a ekonomické návrhy ke zmírnění dopadů koronavirové krize s tím, že očekává přitom další opatření. Plně podpořil i omezení, byť podmíněně, a schválil také radikální kroky vlády, jako je omezení pohybu lidí nebo zavření většiny obchodů a služeb. Ty jsou podle předsedy ODS krátkodobě nezbytná.

Předseda České pirátské strany Ivan Bartoš ocenil Babišovu nabídku na účast opozice v krizovém štábu. Upozornil také, že je třeba se výrazněji zaměřit na ohrožené skupiny lidí. Mimo jiné uvedl, že je třeba řešit také problém lidí v exekucích nebo dbát na to, aby úřady vyplácely lidem řádně sociální dávky. Stát by měl podle něho podpořit také lidi bez domova, měl by pro ně vybrat vhodné budovy, které vlastní.

Česká republika si vede ve zvládání pandemie koronaviru dobře, vláda by ale měla řešit také hypotéky, exekuce, ceny energií nebo hrazení odvodů, uvedl na začátku jednání předseda strany SPD Tomio Okamura. Projev využil mimo jiné ke kritice Evropské unie, když se pozastavil nad výtkami z Bruselu, když Česká republika uzavřela své hranice.

KSČM, která toleruje koaliční vládu ANO a ČSSD, podle předsedy Vojtěcha Filipa premiérovy nabídky na obsazení místa v Ústředním krizovém štábu využije. KSČM vládní opatření nyní podpoří, do budoucna se chtějí soustředit mimo jiné na posílení energetické bezpečnosti a potravinové soběstačnosti země.

Opozice chce upravit ošetřovné

Opoziční poslanci v úterý podali na dvě desítky pozměňovacích návrhů k úpravám ošetřovného, kterými vláda reagovala na uzavření škol za koronavirové krize. Týkají se například rozšíření okruhu rodin s nárokem na ošetřovné i jeho výše.

Část opozice chce, aby na ošetřovné měl nárok rodič dítěte do patnácti let věku. Vláda navrhuje hranici 13 let. Poslanci také požadují zvýšení ošetřovného z nynějších 60 procent redukovaného vyměřovacího základu na 80 procent, nebo dokonce sto procent. „Složenky nebudou o čtyřicet procent nižší a rodiny je budou muset zaplatit,“ řekl předseda KDU-ČSL Marian Jurečka.

Ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD) upozornila na to, že 80 procent redukovaného vyměřovacího základu odpovídá téměř sto procentům čisté mzdy. Další pozměňovací návrhy se týkají například osob samostatně výdělečně činných, tedy drobných podnikatelů. Také pro ně chce část poslanců zavést ošetřovné zákonem, liší se ve výši.

Dávky pro OSVČ vyřeší resort průmyslu

Vláda se dohodla na tom, že dávku pro osoby samostatně výdělečně činné vyřeší ministerstvo průmyslu a obchodu bez nutnosti legislativních úprav. Sociální výbor už ráno tyto opoziční úpravy nepodpořil a očekává se, že je neschválí ani plénum.

Předsedkyně výboru Jana Pastuchová (ANO) podotkla, že pokud by byly školy zavřené delší dobu, vláda by jednala o možném zvýšení částky ošetřovného. Růst částky bude v takovém případě požadovat KSČM, která ve sněmovně vládu ANO a ČSSD toleruje. Poslankyně KSČM Hana Aulická Jírovcová uvedla, že budou chtít ošetřovné i pro rodiče, pokud pracuje na dohodu o pracovní činnosti a platí odvody.

Sociální výbor dopoledne podpořil dva pozměňovací návrhy, což znamená, jak uvádí Česká televize, že budou prakticky s jistotou schváleny. Ošetřovné se bude nad rámec vládního návrhu vztahovat i na péči o všechny nezaopatřené děti s postižením nejméně v prvním stupni, které nyní nemohou navštěvovat školu. V těchto případech tedy nebude existovat věkové omezení. Rodiče se budou moci na ošetřovném i vícekrát vystřídat, bude se vyplácet jednou za měsíc.

Před schvalováním ve sněmovně jsou také úlevy drobným podnikatelům v hrazení odvodů na zdravotní pojištění. V druhém čtení poslanci podali dva pozměňovací návrhy. Opoziční ODS chce na druhou stranu drobným podnikatelům rozšířit úlevy v platbách záloh na sociální pojištění, jak je navrhla vláda.

Stát by podle vládní předlohy na půl roku od března do srpna odpustil drobným podnikatelům minimální zálohy na sociální pojištění. Zálohy by nemuseli hradit v tomto období vůbec, byť by byly vyšší. Odvody by doplatili až při ročním zúčtování. ODS chce, aby úleva platila až do prosince.

Pozměňovací návrh Pirátské strany

Piráti zase navrhli, aby pojištění za březen až srpen nemuseli vůbec platit lidé bez zdanitelných příjmů. Jde podle předkladatelů zejména o lidi pracující na dohodu o provedení práce. Dolní komora bude o vládní předloze hlasovat ve stavu legislativní nouze ještě v úterý.

Živnostníci a další osoby samostatně výdělečně činné by nemuseli podle novely hradit odvody na zdravotní pojištění půl roku. Odvody od března do srpna by jim byly do výše minimální zálohy odpuštěny. Podle předsedy klubu TOP 09 Miroslava Kalouska by bylo možné výpadek příjmů veřejného zdravotního pojištění vyřešit při změnách státního rozpočtu na letošní rok. Rovněž o úpravách rozpočtu sněmovna jedná.

Pirátský pozměňovací návrh by se týkal, podle poslance Petra Třešňáka, zhruba šedesáti tisíc lidí. Výpadek příjmů zdravotního pojištění by podle něho činil asi 700 milionů korun.

Do Poslanecké sněmovny se z preventivních důvodů dostavila zhruba jen polovina poslanců. Budova zůstává kvůli epidemii nového typu koronaviru pro veřejnost uzavřená, lidé mohou sledovat přenos z jednání na sněmovním webu. Omezen je také sněmovní personál.

Senát by mohl projednat předlohy už ve středu. Horní komora má za sebou už jednu schůzi bez účasti veřejnosti a v úsporném formátu, konala se minulý týden. Pokud horní komora, která m á zasedat zítra, návrhy zákonů schválí, dostane je k podpisu prezident Miloš Zeman.

Obrana omezí investice. Strategické nákupy ale budou pokračovat

Podle zpravodajství České televize kvůli úsporným opatřením omezí svůj rozpočet ministerstvo obrany. Vzdá se 2,9 miliardy korun z plánovaných 75,5 miliardy. Podle ministra obrany Lubomíra Metnara (za ANO) jde o maximální možnou podporu státu ze strany ministerstva.

Podle mluvčího resortu Jana Pejška se ale škrty nedotknou plánovaných velkých nákupů, jako je pořízení vrtulníků či transportních letadel. Budou ale odsunuty splátky za letouny CASA a zatím obrana nepořídí ani nové malé letadlo pro vládní letku. Stroj, který by nahradil starý Jak-40, ostatně ministerstvo zatím hledalo marně.

Resort chce peníze vzít i z mandatorních výdajů z neobsazených míst. Pokud by to nestačilo, zvažuje i omezení náboru vojáků. Lubomír Metnar k tomu dodal, že restrikce se nesmí dotknout klíčových vyzbrojovacích projektů. Modernizace armády musí pokračovat s tím, že se dají posunout v čase některé akce s nižší prioritou.

Ministr obrany podle svého mluvčího chápe stávající mimořádnou situaci a ministerstvo je připraveno se spolupodílet na řešení následků boje s koronavirem. Po jednání s ministryní financí Alenou Schillerovou (za ANO) jeho úřad určil zdroje, kde by mohl ušetřit a podpořit z nich státní rozpočet při financování vzniklých ztrát.

Třetinu z téměř tří miliard chce ministerstvo ušetřit na mandatorních výdajích. Uvolní se finanční prostředky na neobsazená místa. Ministerstvo obrany dále uvedlo, že rozpočtová opatření ministr Lubomír Metnar připravil s vedením české armády tak, aby neomezila její akceschopnost a bojeschopnost.

  • Zdroj: Česká televize