• Zveřejněno: 15.05.2019
  • Autor: Miroslav Svoboda

Členové Svazu průmyslu a dopravy ČR v úterý 14. května 2019 v pražských Letňanech zvolili prezidentem Jaroslava Hanáka, a to na třetí funkční období. To znamená, že funkci prezidenta Svazu průmyslu a dopravy ČR obhájil už podruhé. V představenstvu svazu působí od roku 2003.

Jaroslav Hanák po svém zvolení prohlásil, že Česká republika má patřit mezi dvacet nejkonkurenčnějších zemí světa. Zároveň však uvedl, že se bohužel dosud nedaří digitalizace země, reforma stavebního práva a výstavba dopravní infrastruktury.

Součástí jeho prohlášení byla i výzva odborům „k rozumné spolupráci“. Konstatoval, že nové funkční období bude pro celý Svaz průmyslu a dopravy ČR složité. „Výkon ekonomiky po předchozích rekordních tempech růstu zpomaluje. Nicméně tlak odborů a jejich politických spojenců na růst mezd, prodlužování dovolené nebo zkracování pracovní doby nepolevuje,“ uvedl Jaroslav Hanák. 

Jaroslav Hanák je v čele svazu osm let, při úterních volbách dostal 94 procent hlasů, tedy nejsilnější mandát ze všech hlasování. „Je to dobrý pocit,“ řekl v pořadu České televize Interview ČT24.

Ke spolupráci s vládami, které ve funkci zažil, uvedl, že je vždy složitější, když je kabinet spíše „na levicovém spektru, kdy mají výhodu odbory.“ K současné vládě řekl, že má v programovém prohlášení hodně levicových a sociálních prvků. Kladně pak hodnotil, že ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček byl dříve předsedou Asociace malých a středních podniků a živnostníků ČR, která je součástí svazu.

„Nemohu se srovnat s tím, že kvůli tlaku odborů dramaticky rostou platy ve veřejné správě a dnes jsou v průměru skoro o tři tisíce větší než v podnikatelské sféře. A to není dobře pro budoucnost ekonomiky, protože ty peníze budou chybět,“ dále konstatoval Jaroslav Hanák.

Jaroslav Hanák v televizním pořadu také kritizoval to, že přibyly tisíce státních zaměstnanců, z toho velká část úředníků.

Za velký problém považuje i to, že veřejná sféra není digitalizovaná. Za minulé vlády Bohuslava Sobotky (ČSSD) se hádali ministr vnitra a ministr průmyslu, kdo to má dělat, uvedl Jaroslav Hanák. Podle něho se tak ztratily tři roky. Na otázku, jak vidí zatížení českých podnikatelů, uvedl, že zátěž podnikatelů je jedna z největších v Evropské unii. Odmítl to ale svádět, jak to dělá opozice, jen na elektronickou evidenci tržeb (EET) a kontrolní hlášení. Obhajoval zavedení EET, které.“ „se udělalo, aby byla rovnost podnikání a všichni platili daně a sociální a zdravotní pojištění. To bylo správné rozhodnutí. Nevím, kde opozice bere tu drzost a říká, že podnikatelé s EET zásadně nesouhlasí. Já neznám podnikatelský svaz, který by napadal EET. Samozřejmě jednotlivým lidem se to nemusí líbit,“ prohlásil Jaroslav Hanák.

V televizním pořadu také uvedl, že není pro zvyšování daní, tedy ani zvažované zavedení té sektorové pro banky. Naopak u digitální daně by se měl sledovat postup celé Evropské unie. „Řada zemí o tom uvažuje, jde o obrovské peníze, které daňově nekončí v ČR,“ dodal Jaroslav Hanák.