• Zveřejněno: 19.05.2021
  • Autor: Miroslav Svoboda

Tuzemské banky sjednaly v dubnu hypoteční úvěry za více než 39 miliard korun. To je o 21,3 miliardy více než před rokem. Průměrná úroková sazba se v dubnu přiblížila dvěma procentům a podle analytiků bude další zvýšení v příštích měsících následovat. Bankám se totiž zdražují peníze, ačkoli Česká národní banka drží své úrokové sazby na mimořádně nízké úrovni. Uvedla to ve svém zpravodajství televize CNN Prima NEWS.

Po březnovém růstu průměrné úrokové sazby u hypotečních úvěrů přišlo v dubnu další zvýšení, a to z 1,94 na 1,98 procenta. Jde o největší zvýšení od loňského února, kdy sazba vzrostla o 0,06 procentního bodu. Vyplývá to z aktuálních údajů Fincentrum Hypoindexu. Nabídkové sazby hypotečních úvěrů se u většiny bank přiblížily k 2,5 procenta.

„Banky přesto sjednaly hypotéky za více než 39 miliard korun, a duben se tak stal druhým nejúspěšnějším měsícem v historii Fincentrum Hypoindexu,“ uvedl pro CNN Prima NEWS Jiří Sýkora, hypoteční analytik společnosti Fincentrum & Swiss Life Select. Důvodem, proč průměrná úroková sazba zaostává za nabídkovou, je podle Sýkory zahlcenost bank, které nestíhají uzavírat smlouvy, které byly předjednané ještě s nižšími sazbami. „To by se ale mělo během května změnit a průměrná sazba zamíří nad dvě procenta,“ odhaduje.

V dubnu sice banky sjednaly o téměř dva tisíce hypoték méně než v březnu a objem klesl přibližně o 5,5 miliardy korun, přesto byl letošní čtvrtý měsíc více než dvojnásobným oproti dlouhodobému průměru. Meziročně vzrostl počet hypoték o 5672 a objem o 21,3 miliardy korun. „Oproti extrémně úspěšnému březnu přišlo mírné ochlazení zájmu o hypotéky. Tento pokles je počátkem trendu snížené poptávky způsobené vzestupem úrokových sazeb u hypotečních úvěrů,“ dodal Sýkora.

Zdražování hypoték se promítlo také do poptávky po tomto typu úvěru sjednávaného přes internet. Největší tuzemské webové hypoteční tržiště Zaloto zaznamenalo meziměsíční pokles z březnových 4 na dubnových 3,3 miliardy korun. „Zatímco pod březnovou rekordní poptávku se podepsalo i ohlašované zdražování, kdy se řada lidí snažila stihnout co nejnižší sazby, v dubnu tento efekt opadl,“ uvedl pro CNN Prima NEWS Marek Kříž, spoluzakladatel finančního tržiště Zaloto.

Podle něho může být na vině také nedostatek nabídky nemovitostí vhodných ke koupi, a z toho pramenící jejich výrazné zdražování. Cena nemovitostí se totiž podle aktuálních údajů Hypoteční banky v prvním letošním čtvrtletí zvýšila vůbec nejvíce za posledních deset let. Cenový růst by v příštích měsících mohla tlumit také právě opadávající poptávka po úvěrech na bydlení.

Experti totiž očekávají, že hypotéky budou zdražovat i nadále, a to bez ohledu na fakt, že Česká národní banka zatím své úrokové sazby nezvedla, přestože dubnová inflace opět vystoupala nad tři procenta. „Na úrokovou sazbu u hypoték mají dostatečný vliv současná doporučení České národní banky. Možná přijdou další doporučení pro zvýšení sazby, ale v podstatě budou v souladu s tím, co mají v plánu i samotné banky,“ myslí si Marek Kříž.

Podle odhadu Jiřího Sýkory by se základní úrokové sazba ČNB mohla letos postupně zvýšit ze současných 0,25 na 0,75 procenta. „To se, i když s určitým zpožděním, promítne do hypotečních sazeb. Jak velké ochlazení hypotečního trhu přijde, ale ukážou až nadcházející měsíce,“ uvedl Sýkora.

Na hypotečním trhu se také objevila novinka v podobě pohotovostního hypotečního úvěru. Ta je vhodná pro klienty, kteří mají v plánu pořízení nemovitosti, avšak zatím nemají vybranou žádnou konkrétní. A namísto toho, aby si hypotéku začali sjednávat až ve chvíli, kdy už o koupi mají jasno, mohou zažádat právě o pohotovostní úvěr. „Oproti standardní hypotéce je rozdíl v tom, že v momentě podpisu smlouvy klient ještě nemusí mít vybranou nemovitost, a banka tudíž peníze uvolňuje, až když k nalezení domu, bytu nebo pozemku dojde,“ uvedl pro CNN Prima NEWS Josef Lebeda, spolumajitel platformy Bydlíme snadno.

Podle něho pohotovostní hypotéka výrazně urychlí a usnadní proces vyřízení klasického hypotečního úvěru. „Tato forma je ideální pro klienty, kteří vědí, že chtějí v dohledné době 6 až 12 měsíců nemovitost pořídit,“ dodal Lebeda.

  • Zdroj: CNN Prima NEWS