• Zveřejněno: 22.10.2020
  • Autor: Miroslav Svoboda

Zemědělské dotace v rámci evropské Společné zemědělské politiky by na příště mohly být pro jednu fyzickou osobu zastropovány na 500 tisíc eur (13,6 milionu korun) v rámci přímých plateb zemědělcům a na jeden milion eur (40,8 milionu korun) v rámci dotací na investice. Podle zpravodajství serveru Novinyk.cz to vyplývá z pozměňovacího návrhu k reformě společné zemědělské politiky, který ve čtvrtek schválil Evropský parlament (EP).

Pokud by schválený návrh vešel v účinnost, pravděpodobně by dopadl i na český koncern Agrofert, jehož beneficientem (jde o oprávněnou osobu, která má ze správy svěřeného majetku zisk či výhodu – pozn. red.) je český premiér Andrej Babiš (ANO), uvádějí Novinky.cz ve své zprávě.

Zastropování peněz pro fyzickou osobu totiž platí i na případy, kdy tyto peníze plynou přes právnickou osobu. „Sleduje se finální beneficent,” dodala k tomu europoslankyně Veronika Vrecionová (ODS/frakce Evropští konzervativci a reformisté) na Twitteru.

Evropská komise podle tohoto návrhu má vytvořit systém pro poskytování a monitorování informací „v reálném čase”.

„Členské státy jsou povinny do tohoto systému zanášet v reálném čase všechny důležité údaje (např. projekt, platby, právnickou osobu, fyzickou osobu, skutečné majitele apod.) jako podmínku pro získání prostředků podle tohoto nařízení,” stojí v návrhu.

Finální hlasování o reformě zemědělské politiky čeká europoslance až v pátek. Do té doby musí hlasovat celkem o 1942 pozměňovacích návrhů.

Vzhledem k aktuální epidemiologické situaci hlasování probíhá na dálku, a proto muselo být rozděleno na několik částí. O návrzích se hlasuje již od úterka. V případě schválení se k návrhu musí vyjádřit ještě rada ministrů.

„Dotace do zemědělství jsou neefektivní. Jejich zastropování pro jednotlivce je aspoň malým korektivem této nesmyslně plýtvavé politiky,” řekl Novinkám ředitel Liberálního institutu Martin Pánek. „Premiér Babiš tentokrát zřejmě podcenil svůj lobbing,” dodal.

Novinky.cz dále konstatují, že pikantní na celém problému je to, že mezi předkladateli návrhu byla i německá europoslankyně Monika Hohlmeierová, kterou premiér Andrej Babiš v minulosti označil za pomatenou.

„Výrok o 'pomatené europoslankyni' tak bude autora stát 1,5 miliardy ročně,” dále poznamenala k tomu Veronoka Vrecionová. Naráží na to, že koncern Agrofert, podle výroční zprávy, v loňském roce přijal 1,97 miliardy korun na dotacích. V této částce však mohou být zahrnuty i jiné než evropské peníze.

Kromě Veroniky Vrecionové návrh z českých poslanců EP podpořili její straničtí kolegové Evžen Tošenovský a Alexandr Vondra, dále zástupci KDU-ČSL Michaela Šojdrová a Tomáš Zdechovský, europoslanci zvolení za TOP09 a STAN Luděk Niedermayer, Stanislav Polčák, Jiří Pospíšil a také Piráti Markéta Gregorová, Marcel Kolaja a Mikuláš Peksa.

Proti byli europoslanci a europoslankyně za ANO Dita Charanzová, Martina Dlabajová, Martin Hlaváček, Radka Maxová, Ondřej Knotek a Ondřej Kovařík. K nim se přidal zástupce SPD Ivan David a poslankyně Kateřina Konečná (KSČM).

O zastropování dotací v rámci reformy Společné zemědělské politiky se mluví dlouhodobě. Evropská komise (EK) původně chtěla, aby přímé dotace z hektaru či zvířete byly zastropovány na šedesáti tisících eur pro jeden zemědělský subjekt.

Návrh evropského rozpočtu kontroverzní problém nakonec vyřešil nezvyklým kompromisem. U přímých plateb podle počtu hektarů počítá s limitem 100 tisíc eur (2,64 milionu korun) pro jednoho žadatele. Tento limit je však pro každou zemi dobrovolný.

  • Zdroj: Novinky.cz