• Zveřejněno: 06.09.2020
  • Autor: Miroslav Svoboda

Elektronická evidence tržeb (EET) se od ledna příštího roku vrátí, je, podle zpravodajství České televize, přesvědčena ministryně financí Alena Schillerová (za ANO). A bude se týkat nejen podnikatelů, kteří ji už několik let používají a mohli ji za letošního nouzového stavu přerušit, ale nově třeba i řemeslníků, lékařů a advokátů. S dalším odkladem již vláda nepočítá, byť se to bude opozice snažit ještě změnit.

Česká televize k tomu dále sdělila, že parlament už letos koncem března schválil jeden odklad EET, který měl trvat tři měsíce po skončení nouzového stavu (skončil 17. května), později byl ale přijat zákon, který ji přerušil do konce letošního roku. To se týkalo například hoteliérů, restauratérů či obchodníků.

Zároveň s tím bylo odloženo spuštění poslední vlny (dříve ještě rozlišované na 3. a 4. vlnu, protože měly prapůvodně startovat v odlišných termínech roku 2018) pro zbývající povolání. Tato závěrečná fáze měla po odkladu způsobeném zásahem Ústavního soudu v roce 2017 začít právě letos od května (viz obrázek). I zde byl tak start vlivem koronavirové pandemie odložen na leden 2021.

Ministryně Alena Schillerová k tomu rovněž řekla, že „odpustili jsme to v době, kdy byla celá ekonomika vypnutá, absolutně vypnutá. Teď jsme ji zapnuli, oni znovu mohou podnikat.“ Vláda, podle ní, navíc nechtěla, aby účastníci první a druhé vlny měli za ztížených koronavirových podmínek starosti se změnou certifikačních údajů. Navíc také nemohla probíhat přípravná školení „pro nováčky“. Všechny ty důvody v tuto chvíli odpadly a od 1. ledna 2021 bude, podle ministryně Aleny Schillerové, EET spuštěna.

Pro další odklad není ani KSČM, která menšinovou vládu ANO a ČSSD toleruje. Uvedla to předsedkyně rozpočtového výboru Miloslava Vostrá (KSČM). Dodala, že chápala odklad zejména pro ty, které povinnost zavést EET teprve čeká, „protože potřebovali autorizační údaje.“  Trochu ji však prý tehdy překvapilo, že se přerušení týkalo všech. „To pro mě bylo trošku záhadou.“

Opozice se bude ještě snažit (znovu)zavedení EET odložit či úplně zrušit, ale k prosazení toho nemá ve sněmovně dostatek hlasů. Podle místopředsedy rozpočtového výboru Mikuláše Ferjenčíka (Piráti) je třetí a čtvrtá vlna omyl, která peníze, co očekává vláda, nepřinese.

K jednomu takovému pokusu o odložení již došlo. Senát, kde má opozice převahu, letos v květnu navrhl, aby stát odložil spuštění 3. a 4. fáze EET na začátek července 2023. S tím ale tehdy Poslanecká sněmovna nesouhlasila a navrhla odklad EET právě do konce letošního roku. 

Pravicová opozice chce další odložení elektronické evidence navrhnout během podzimu ve sněmovně. Podle ekonomického experta a poslance ODS Jana Skopečka se ODS s EET nikdy nesmířila. Navíc, se domnívá, že počátkem roku 2021, až EET znovu nastartuje, se budou počítat podnikatelé, kteří končí s podnikáním.

Část zákonodárců z řad Pirátů, ODS, SPD, TOP 09 a STAN se také letos v lednu kvůli nesouhlasu s rozšířením EET na všechna odvětví obrátila na Ústavní soud. Ten už jednou náběh třetí a čtvrté vlny zrušil, v roce 2017. Částečně tenkrát vyhověl opozičním zákonodárcům, kteří i tehdy EET napadli.

  • Zdroj: Česká televize