• Zveřejněno: 14.03.2021
  • Autor: Miroslav Svoboda

Rektorku Mendelovy univerzity v Brně a zakladatelku iniciativy Koronerv Danuši Nerudovou zaskočila slova ministryně financí Aleny Schillerové o tom, že od června již nebude na kompenzace pro zavřené služby. „Jsem šokovaná, s jakým klidem to pronesla,“ prohlásila ve vysílání CNN Prima NEWS.

Ministryně A. Schillerová avizovala, že pokud by se do léta byznys znovu nerozjel, musel by se opět navýšit půlbilionový schodek státního rozpočtu. D. Nerudová upozornila, že by to znamenalo, že si Česká republika sáhne na dluhovou brzdu ještě dříve než v roce 2024, jak ministryně původně předpokládala.

„Dluhová brzda znamená, že další rozpočet bude muset být výrazně restriktivní, aby přispěl k sanaci deficitu. Veřejné služby jako zdravotnictví či školství nebude stát schopen poskytovat v takové kvalitě jako doposud,“ vysvětlila Danuše Nerudová s tím, že ekonomika v tuto chvíli nevydělává na tom, jakým způsobem žijeme.

Podle rektorky Mendelovy univerzity je deficit obrovský, přitom se stále hovoří o výdajích, nikoliv o příjmech státního rozpočtu. Krom restriktivní fiskální politiky bude potřeba i daňová reforma, myslí si. „Jsme v situaci, kde se nacházelo například Německo po pádu berlínské zdi a fungovala tam takzvaná solidární daň, kterou platilo západní Německo východnímu,“ uvedla příklad.

Danuše Nerudová se také domnívá, že jsou špatně postavené kompenzační programy. „Je pro mě zcela nepochopitelné, proč ministr Havlíček nepředstavil kompenzační programy postavené na kompenzaci tržeb nebo nákladů. Není mi jasné, proč rok po vypuknutí krize představujeme programy vázané na zaměstnanost, když firmy už mají jen omezené množství zaměstnanců,“ řekla ekonomka pro CNN Prima NEWS. „Betonujeme pracovní místa, z nichž řada už po skončení krize nebude existovat,“ dodala.

Zároveň varovala před unáhleným rozvolňováním, které by vedlo k rozpuknutí další vlny pandemie. Vyjádřila také znepokojení nad tím, že vláda nemá, co se týče rozvolňování, žádný plán. „Byla jsem šokovaná, když jsem poslouchala premiéra v interpelacích, kde přiznal, že žádný plán, co bude po 21. březnu, neexistuje,“ řekla. Podle ekonomky by vize motivovala lidi k dodržování opatření.

  • Zdroj: CNN Prima NEWS