• Zveřejněno: 07.06.2021
  • Autor: Miroslav Svoboda

Česká ekonomika v prvních měsících letošního roku klesla o 2,1 procenta a deficit státního rozpočtu má i letos dosáhnout půl bilionu korun. Podle hlavního ekonoma České spořitelny Davida Navrátila, jak o tom informoval Český rozhlas, ale ukazatele nejsou tak negativní, jak se může zdát na první pohled, a ekonomika ožívá rychleji než po finanční krizi před deseti lety. Na druhé straně varuje před rozvratem veřejných financí, které bude třeba reformovat.

Ekonom varuje, že bez reformy hrozí, že už v roce 2025 narazíme na takzvanou dluhovou brzdu, která se aktivuje, když státní dluh dosáhne 55 procent HDP.

Současně upozorňuje na dopady covidové krize na vzdělávání. „Odhady CERGE-EI ukazují, že týden zavřené školy sníží budoucí příjmy Čechů o 33 miliard korun. A my jsme měli školy zavřené nejdéle v Evropě,“ dodal.

Řecký scénář sice České republice, podle Davida Navrátila, nehrozí, snížení daní je ale třeba vykompenzovat zavedením nových či zrušením některých daňových výhod. Alternativou je zvýšit výkon ekonomiky a z krize se proinvestovat.

„Ale tak, aby investice měly dlouhodobý pozitivní dopad. Nejde o to, abychom teď někam nalili tuny betonu, což jednorázově zvýší HDP. Pokud investice nebudou provázané a nebudou směřovat i do digitalizace a vzdělávání, budou mít relativně malý a krátkodobý dopad,“ podotkl ve vysílání Českého rozhlasu Plus.

Za prohlubující deficit státního rozpočtu podle ekonoma mohou i kroky vlády premiéra Andreje Babiše (ANO), které přímo nesouvisí s pandemií, například zrušení superhrubé mzdy a daně z převodu nemovitostí nebo zvyšování důchodů nad rámec zákonné valorizace.

Ministerstvo financí argumentuje tím, že lidem tak zůstane více peněz, které mohou utratit. „Lidem v peněženkách zůstalo hodně. Vklady v bankách jsou o 200 miliard vyšší, než pokud by nebylo covidu, a byly normálně otevřené obchody. Lidé měli špatnou náladu ne proto, že by se obávali budoucnosti, ale protože byly zavřené obchody,“ zdůraznil David Navrátil. „Okamžitě po otevření obchodů vidíme, že lidé začínají utrácet. Platby kartou v obchodech i přes internet a výběry z bankomatů jsou agregátně vyšší než v roce 2019, tedy před covidem. Spotřebu domácností není potřeba plošně podporovat,“ dodává s tím, že právě spotřeba obyvatel bude hlavním tahounem růstu české ekonomiky,“ konstatoval.

Průmysl se už na přelomu loňského léta dostal nad předkrizovou úroveň, kde nadále setrvává, a firmy spíše řeší, jak uspokojit zvyšující se objem zakázek. Z krize dobře vychází i maloobchod, naopak ubytovací služby a pohostinství jsou na 50 procentech úrovně před krizí, situace se ale rychle zlepšuje.

  • Zdroj: Český rozhlas