• Zveřejněno: 11.03.2020
  • Autor: Miroslav Svoboda

I když si inflace v únoru připsala další desetinu procentního bodu a dostala se na 3,7 %, dlouho na tak vysoké úrovni nezůstane. Propad cenropy, za nímž by mělo následovat rovněž prudké zlevňování pohonných hmot, vrátí českou inflaci pod úroveň 3 % dříve, než se ještě před týdnem zdálo. Prozatím sice inflace zůstává vysoko nad cílem ČNB a také nad její prognózou, nicméně už teď se na ni můžeme v důsledku dění na trhu s ropou dívat jako na staré číslo. Uvedl to v úterý na serveru Patria.cz ekonom ČSOB Petr Dufek.

Podle Petra Dufka je to číslo, za nímž se musí, a to již tradičně, hledat stále vyšší náklady na bydlení, ať už z titulu vyšších nájmů nebo drahé elektřiny, jejíž ceny reflektují dřívější dění na německém trhu. V letošním roce navíc zafungovaly jako silný inflační faktor i potraviny a postupně se k nim přidávají i vyšší spotřební daně u alkoholu a cigaret.

Zároveň si klade řečnickou otázku: A co nás čeká dál? Odpovídá si, že inflace právě kulminuje a brzy ji už čeká rychlý pokles pod hranici 3 %. Tedy pokud se situace na trhu s ropou rychle nevrátí do dřívějšího „normálu“ řízeného produkčními škrty.

ČNB pro může být z pohledu dalšího vývoje celkové inflace v podstatě v klidu. To, co by ji mělo v tuto chvíli zajímat, je spíš reálnost její platné optimistické prognózy počítající s výraznou akcelerací naší ekonomiky už v tomto čtvrtletí. ČNB se tak může, podle Petra Dufka, velmi brzy vrátit k dříve osvědčeným “vnějším rizikům a nejistotám” a svoje únorové překvapivé zvýšení sazeb zase rychle odmáznout.