• Zveřejněno: 29.01.2020
  • Autor: Miroslav Svoboda

Evropská komise schválila, že Státní zemědělský intervenční fond (SZIF) proplatil většinu projektů pro holding Agrofert. Pochybnosti jsou jen u jednoho projektu v hodnotě 1,6 milionu korun, oznámil, podle zpravodajství České tlevize, ve středu na tiskové konferenci ředitel SZIF Martin Šebestyán. Podle něj ze závěrů úterního jednání s Evropskou komisí nelze jednoznačně vyvozovat, zda premiér Andrej Babiš (ANO) kvůli Agrofertu je ve střetu zájmů, nebo není.

Náměstek ministra zemědělství Jiří Šír zdůraznil, že jednání s Evropskou komisí, vyvolané kvůli auditu komise o údajném Babišově střetu zájmů, je stále vedeno v důvěrném režimu. Nelze proto podle něj zveřejňovat detailní informace.

Jiří Šír také uvedl, že auditní procedura zatím není u konce. Evropská komise má měsíc na zpracování výsledků úterního jednání, ke kterým se poté bude moci Česko znovu vyjádřit. Za dalších šest měsíců by Komise měla předložit konečné znění zprávy.

Pokud by pak české úřady nesouhlasily s výsledkem, je možné podle Jiřího Šíra smírčí řízení, v nejzazším případě by mohlo Česko podat na rozhodnutí žalobu. Zároveň dodal, že polovina z 52 dosavadních zemědělských auditů skončila bez korekce a smírčích řízení se uskutečnilo 16.

Podle Martina Šebestyána se v úterý prakticky nejednalo o projektech po předloňském srpnu, kdy začala platit přísnější evropská směrnice o střetu zájmů. Přičemž upozornil, že celý proces projednávání otázky dotací společnosti Agrofert není při jednání s Evropskou komisí v takovém stadiu, aby Česká republika mohla rozhodnout o dalším postupu.

Současně dodal, že by neměl být problém s potenciálním střetem zájmu firmy Agrotrade, kterou z osmdesáti procent vlastní otec ministra zemědělství Miroslava Tomana (za ČSSD). Načež k tomu uvedl, že Česká republika tyto projekty odblokuje. SZIF tak začne žádosti firmy posuzovat, případně s Agrotradem podepíše smlouvu o poskytnutí dotace. Ministr se u dvou projektů z října 2018, podle Martina Šebestyána, nepodílel na rozhodovacích procesech.

Předseda vlády Andrej Babiš, jak dále upozorňuje Česká televize, opakovaně odmítá, že by byl ve střetu zájmů a že by Česku hrozilo vracení evropských peněz. Také Agrofert tvrdí, že holding, který do února 2017 před vložením do svěřenských fondů Andrej Babiš vlastnil, postupoval podle zákonů.

Střet zájmů u premiéra Andreje Babiše konstatoval předchozí audit Evropské komise, který se týkal dotací ze strukturálních fondů EU. Andrej Babiš má, podle závěrů auditorů, přímý i nepřímý vliv na svěřenské fondy, do kterých vložil holding.

Auditoři to dovozují z toho, jak definoval cíle fondů, vybral správce, které navíc může odvolat, a toho, že je takzvanou obmyšlenou osobou a může mít z fondů užitek. Zájem na hospodářském úspěchu Agrofertu podle auditorů ovlivnil nestrannost rozhodování Andreje Babiše, protože jako předseda vlády, ministr financí či předseda Rady pro Evropské strukturální a investiční fondy rozhodoval o záležitostech týkajících se unijních fondů, které měly dopad na Agrofert.

  • Zdroj: Česká televize