• Zveřejněno: 15.03.2021
  • Autor: Miroslav Svoboda

Elektronickou evidenci tržeb (EET) přestala využívat víc než třetina podnikatelů. Ostatní pokračují dobrovolně. Povinnost je kvůli dopadům epidemie přerušená až do konce příštího roku.

EET měla, podle ministryně financí Aleny Schillerové, (za ANO) narovnat podnikatelské prostředí.

Podle zpravodajství České televize řada podnikatelů v současné době pandemie covidu to považuje za zbytečné papírování a zátěž pro účetní. Je to, podle nich, naprosto zbytečná práce. Počet poplatníků, kteří za poslední čtvrtletí zaevidovali alespoň nějakou tržbu, klesl na konci roku 2020 oproti tomu předchozímu o skoro padesát tisíc, dále uvedla Česká televize.

Podle ministryně financí je těch, kteří evidují, ještě méně. Někteří se tak rozhodli, jiní kvůli vládním restrikcím ani nemají co evidovat. „Jsem přesvědčena, že elektronická evidence má své místo. Za tím si stojím, ale ne teď, ne v této době. Když vám teče do střechy, tak se nestaráte o anglický trávník,“ přirovnává Alena Schillerová.

Poplatníci nemusí evidovat do konce příštího roku. Při projednávání odkladu v Poslanecké sněmovně neprošel pozměňovací návrh na úplné zrušení EET. Podle poslanců ODS je tento projekt již mrtvý. Doufají, že po podzimních volbách bude jiná vláda, která nebude živnostníky a podnikatele online sledovat.

Jiní poslanci (Piráti) pro změnu prosazují dobrovolnost a přidanou hodnotu pro podnikatele. Například zjednodušení daňového přiznání, nebo zrušení některých povinností či kontrol.

Zpráva České televize k tomu dodává, že evidence EET se loni v květnu měla rozšířit o podnikatele ve třetí a čtvrté vlně. To se ale, kvůli covidové pandemii, nestalo.

  • Zdroj: Česká televize