• Zveřejněno: 10.09.2021
  • Autor: Miroslav Svoboda

Hospodaření Českých drah bylo v prvním pololetí ztrátové, ale zároveň byl propad výrazně menší než v úvodu covidové pandemie. Meziročně se ztráta zmírnila téměř o 1,8 miliardy korun na 217 milionů. Na výsledku má zásluhu hlavně nákladní doprava, kterou letošní opatření proti koronaviru ovlivnila méně než loňská. Naopak osobní doprava se stále potýkala s dopadem vládních restrikcí a skončila ve ztrátě více než půl miliardy korun.  Uvedla to dnes Česká televize ve svém zpravodajství.

V letošním prvním pololetí byly déle než dva měsíce uzavřeny hranice zprvu některých a později všech okresů, do pozdního dubna platilo omezení volného pohybu a zavřené zůstávaly restaurace i hotely.

V osobní dopravě Českých drah se to projevilo více než půlmiliardovou ztrátou. Generální ředitel drah Ivan Bednárik i minus 0,58 miliardy však považuje za poměrně dobrý výsledek vzhledem k loňské ztrátě osobní dopravy 1,92 miliardy v prvním pololetí. Rozdíl je podle něj výsledkem úsporných opatření, které dráhy po jeho příchodu zavedly. Tržby z osobní přepravy totiž klesly o více než 12 procent na 2,42 miliardy korun.

Cestujících ve vlacích dopravce vlastněného ze sta procent státem v letošním prvním pololetí meziročně ubylo.

Dráhy sice ztratily část výkonů ve prospěch konkurence, kdy od loňského prosince jezdí na dvou rychlíkových linkách společnost Arriva, ale propad v osobní dopravě byl mnohem výraznější. „V osobní dopravě bylo během prvních šesti měsíců roku 2021 přepraveno 50,3 milionu cestujících. To je meziročně o 9,5 milionu zákazníků méně. Nižší byl přepravní výkon i průměrná vzdálenost, kterou lidé ve vlacích ujeli,“ uvedla mluvčí drah Vanda Rajnochová.

Ztráta celé skupiny Českých drah byla více než o polovinu nižší než ztráta osobní dopravy. Pomohly tomu výsledky dceřiného nákladního dopravce ČD Cargo, který uzavřel pololetí se ziskem 247 milionů, zatímco loni byl v mírné ztrátě. Oproti loňskému prvnímu pololetí přepravil o 2,1 milionu tun zboží více. „K dosažení konsolidovaného zisku významně přispěly i obchodní aktivity ČD Cargo v Rakousku, Německu, Polsku, na Slovensku a v Maďarsku,“ poznamenal předseda představenstva ČD Cargo Tomáš Tóth.

  • Zdroj: Česká televize