• Zveřejněno: 22.05.2021
  • Autor: Miroslav Svoboda

Vláda pravděpodobně pouze vezme na vědomí doporučení uhelné komise, aby se v České republice přestalo využívat uhlí v energetice a teplárenství v roce 2038. Podle zpravodajství České televize návrh usnesení vlády nepředpokládá, že by ministři tento termín schválili. Kabinet naopak zřejmě bude od komise chtít, aby podrobněji rozpracovala a vyhodnotila podmínky, nástroje a dopady dřívějšího ukončení využití uhlí. Konečné rozhodnutí by potom mohlo zůstat až další vládě.

Možnost, že by vláda neschválila termín konce využívání uhlí v elektrárnách a teplárnách, se nelíbí ministrovi průmyslu a obchodu a jednomu z předsedů Uhelné komise Karlu Havlíčkovi (za ANO). Již dříve řekl, že kabinet by neschválením harmonogramu popřel jedenapůlroční činnost komise.

S tím, že termín 2038 vezme nynější vláda na vědomí a konečné rozhodnutí nechá až budoucímu kabinetu, je však Havlíček smířen. „Je to vyvážený kompromis, vláda nijak nemění závěry Uhelné komise, respektuje její doporučení a usnesení, kde je uvedeno,“ uvedl. Připustil, že je s ohledem na rostoucí ceny emisních povolenek vhodné, aby komise připravila i varianty rychlejšího útlumu.

Uhelná komise loni v prosinci doporučila ukončit využívání uhlí v roce 2038. Vyvolala tím kritiku některých nevládních organizací. Uvedený termín považují za příliš pozdní i někteří ministři. Pro dřívější termín se vyslovil ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO), který je zároveň druhým předsedou Uhelné komise. Rok 2033 považují za vhodný termín také ministři za ČSSD a dřívější termín podpořilo v připomínkovém řízení i ministerstvo financí.

Ekologické organizace, kterým se doporučení komise vůbec nelíbí, odkázaly i na aktuální plány ČEZu, který se chystá využívání uhlí výrazně redukovat již do roku 2030. Přitom odkazují i na cenu emisních povolenek, které platí uhelné elektrárny či průmyslové podniky za tunu oxidu uhličitého vypuštěného do atmosféry. V poslední době se tato cena dostala na rekordní hodnoty.

Svaz průmyslu a dopravy ČR uvedl, že se s doporučením komise ztotožňuje. Domnívá se také, že doporučení komise by vláda měla respektovat. „Aby se v roce 2038 mohlo využití uhlí utlumit, je potřeba zajistit řadu podmínek, které Uhelná komise odsouhlasila jako nezbytné. Musíme včas nahradit utlumované uhelné zdroje jinými zdroji a zajistit energetickou bezpečnost České republiky. Nezbytné je také dostavět nové jaderné zdroje a úspěšně transformovat teplárenství,“ řekla mluvčí svazu Lenka Dudková.

Česká televize k tomu ve svém zpravodajství dodává, že hnědé uhlí má v současnosti největší podíl na výrobě elektřiny v ČR. Podle dat Energetického regulačního úřadu na ně předloni připadalo asi 40 procent výroby, následovaly jaderné elektrárny s podílem zhruba 35 procent. Černé uhlí mělo podíl na celkové výrobě elektřiny 2,5 procenta, poprvé méně než fotovoltaické elektrárny. Provozovatelem uhelných elektráren je v ČR polostátní společnost ČEZ nebo soukromé společnosti Sev.en Energy a Sokolovská uhelná.

  • Zdroj: Česká televize