• Zveřejněno: 15.09.2021
  • Autor: Miroslav Svoboda

Dodavatelé energií budou muset informovat zákazníky adresně o změnách ceny. Novela energetického zákona, kterou v úterý schválili poslanci, má rozšířit ochranu zákazníků před nekalými praktikami nepoctivých obchodníků. Poslanci stvrdili také bankovní novelu. Podle zpravodajství České televize Poslanecká sněmovna na poslední předvolební schůzi ale odmítla přednostně projednat uzákonění poměru učitelských platů k průměrné mzdě, jak požadovala opozice. Hrozí tak, že novela nebude schválena vůbec.

Česká televize k tomu uvedla, že původně vládní novelu o pedagogických pracovnících přestali podporovat poslanci ANO, což zdůvodnili rozpočtovými dopady. Poslancům ČSSD vadilo, že novela by umožnila učit na středních školách i nepedagogům z řad expertů, čímž chce ministerstvo školství řešit nedostatek učitelů některých odborných předmětů.

Novela počítá s tím, že platy učitelů by se ze zákona zvýšily do roku 2023 minimálně na 130 procent průměrné mzdy, což sněmovna schválila v lednu. Podle pozdějších senátních úprav, o kterých má dolní komora rozhodnout, by měl být nárůst postupný a zaručit učitelům do budoucna automatickou valorizaci platů.

Ministryně financí Alena Schillerová (za ANO) již dříve uvedla, že změna by znamenala zvýšení učitelských platů o 18,6 procenta a nárůst výdajů státu na tyto platy o 24 miliard korun, což by znamenalo škrty pro ostatní skupiny zaměstnanců placených z rozpočtu.

Novela by měla také umožnit to, aby na středních školách a na druhém stupni základních škol mohli až tři roky učit i odborníci bez pedagogického vzdělání. Ministerstvo školství tak chce řešit nedostatek učitelů v některých oborech. Nesouhlasí s tím pedagogické fakulty a profesní organizace, proti je i ČSSD a KSČM. Návrh označují za degradaci učitelské profese a snah o zvýšení prestiže pedagogů.

Poslanecká sněmovna jednala i o novele energetického zákona. Navzdory varování velkých dodavatelů elektřiny a plynu, že změna může znamenat zdražení energií, novelu přijala. Zákon proti takzvaným energošmejdům nyní dostane k podpisu prezident Miloš Zeman.

Novela zavádí zejména registr zprostředkovatelů nabídek energií. Zprostředkovatelskou činnost v energetice stanoví jako nový druh podnikání na základě oprávnění Energetického regulačního úřadu (ERÚ).

Zprostředkovatelskou licenci, podle sněmovní verze, nemusely mít společnosti, které za účelem zprostředkování dodávek energií zakládají jejich dodavatelé. Senátní verze, jejíž přijetí podpořil i ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (za ANO), zavádí povinnost mít licenci i pro tyto firmy.

Poslanci stvrdili také bankovní novelu. Česká národní banka (ČNB) tak bude moci ve stanovených případech žádat banku o změnu auditora, záložnám bude moci změnu nařídit. Neskončí daňové osvobození dluhopisů vydaných v zahraničí tuzemskými emitenty. Zachování této praxe navrhnul Senát.

Ministryně financí Alena Schillerová (za ANO) v úterý k návrhu bankovní novely zaujala neutrální stanovisko. Podle senátorského klubu ODS a TOP 09 tato změna umožní získávat firmám potřebné financování na zahraničních finančních trzích, aniž by měly proti jiným firmám z jiných zemí vyšší náklady. Pozměňovací návrh Senátu zavádí, že daňové osvobození nebude uplatňováno v rámci dluhopisů vydaných mezi kapitálově spojenými osobami.

Novela přichází s tím, že ČNB bude moci požadovat po bankách změnu auditora, pokud svým jednáním poruší povinnosti dané zákonem o auditorech. Předloha vychází z nových právních předpisů Evropské unie. Podle vlády má také posílit odolnost bank a dalších regulovaných firem vůči případným ekonomickým otřesům a přispět k upevnění finančního systému.

Důvodem, proč bude moci ČNB požadovat výměnu auditora, bude to, že jí auditor nesdělí některé skutečnosti, které při auditu zjistil. Auditor musí například sdělit ČNB, pokud zjistil, že banka porušila právní předpisy upravující podmínky její činnosti nebo zjistil skutečnosti, které mají zásadní negativní vliv na její hospodaření. Družstevní záložně bude moci ČNB výměnu auditora nařídit.

  • Zdroj: Česká televize