• Zveřejněno: 05.06.2020
Odejít dříve do důchodu není v Česku nic výjimečného. Zhruba každý čtvrtý člověk volí možnost předčasného důchodu i za cenu, že se mu trvale zkrátí penze. Zajímavější i finančně výhodnější možností je tzv. předdůchod. Podmínkou však je mít dostatečné úspory.
Lidí odcházejících do důchodu dříve, než dosáhnou věku potřebného pro řádný důchod, neustále přibývá. Například ke konci prvního čtvrtletí letošního roku bylo v předčasném důchodu téměř 646 tisíc lidí, což představuje více než čtvrtinu z celkového počtu starobních důchodců.

Do předčasného důchodu můžete odejít nejdříve pět let před dosažením důchodového věku, zároveň ale ne dříve než v šedesáti letech. Výraznou nevýhodou je však trvalé krácení penze. Podle údajů ministerstva práce a sociálních věcí (MPSV) byla v loňském roce průměrná výše předčasného důchodu 12 263 korun. Lidé tak měli v průměru o 1205 korun měsíčně méně než ti, kteří nastoupili do důchodu v řádném termínu.

Pro předdůchod je třeba naspořit 

Jako mnohem přijatelnější alternativa k předčasnému důchodu se jeví předdůchod, který krácení regulérní starobní penze nezpůsobí, protože si ho lidé zaplatí sami. Je totiž třeba si na něj naspořit výhradně prostřednictvím doplňkového penzijního spoření. Princip pobírání předdůchodu totiž spočívá v tom, že danou částku vám bude vyplácet penzijní společnost, u které si na penzi spoříte.

Zároveň ale musíte spořit alespoň pět let a mít naspořeno tolik, abyste na každý měsíc v předdůchodu měli částku, která odpovídá částce ve výši 30 procent průměrné mzdy vyhlašované MPSV. Pro rok 2020 je tedy třeba mít k dispozici naspořenou částku ve výši 10 029 korun měsíčně.

 
Kolik je třeba minimálně naspořit pro danou dobu čerpání předdůchodu
Doba čerpání
Minimální výše úspor (v Kč)
2 roky 240 696
3 roky 361 044
4 roky 481 392
5 let 601 740

Začít čerpat předdůchod můžete nejdříve pět let před dosažením důchodového věku. Ženy se v případě žádosti o předdůchod musí řídit důchodovým věkem muže stejného ročníku narození. Minimální souvislá doba pobírání předdůchodu je stanovena na dva roky.

Na rozdíl od předčasného důchodu, kdy můžete jeho pobírání kdykoliv přerušit, to v případě předdůchodu možné není. Musí být totiž sjednán na určitou dobu (minimálně dva roky) s měsíčními platbami ve stejné výši.

Pokud stále spoříte v původním penzijním připojištění (od roku 2013 již nelze sjednat) a máte zájem o předdůchod, musíte svou penzijní společnost požádat o převod úspor a spořicí doby ze smlouvy penzijního připojištění na novou smlouvu doplňkového penzijního spoření.

Přivýdělek není nijak omezen

Pobyt v předdůchodu je považován za tzv. dobu vyloučenou, což zaručuje, že předešlé výdělky nebudou „rozmělněny“ touto nevýdělečnou dobou. Předdůchod tak výrazně negativně neovlivní výši osobního vyměřovacího základu, ze kterého se státní starobní důchod následně počítá.

Během pobírání předdůchodu můžete libovolně pracovat či podnikat. V takovém případě si pak můžete vybrat, jestli si při následném výpočtu výše starobního důchodu necháte předdůchod započítat jako vyloučenou dobu, nebo zda do výše penze zohledníte příjem z výdělečné činnosti.

Podle statistik Asociace penzijních společností ČR ke konci loňského roku pobíralo předdůchod z doplňkového penzijního spoření zhruba čtyři a půl tisíce lidí, a to v průměrné výši téměř deset tisíc korun. Ke konci roku 2018 jich byly necelé čtyři tisíce. Počet lidí volících předdůchod tak neustále přibývá.

https://www.novinky.cz/finance/clanek/do-penze-driv-i-s-predduchodem-musite-vsak-nasporit-statisice-40326424

  • Zdroj: Novinky.cz