• Zveřejněno: 26.08.2021
Otevřením zmodernizovaného pavilonu Z začal dnes v Českých Budějovicích mezinárodní agrosalon Země živitelka. Na 47. ročníku se do 31. srpna představí téměř 500 vystavovatelů, méně než předloni, Nově nabízí areál i 3500 metrů čtverečních venkovních ploch. Loni byl agrosalon kvůli koronaviru zrušený. Předloni přilákala výstava 123.017 lidí, představilo se 581 vystavovatelů z 19 zemí. "Důležitý vzkaz je, že zemědělství je v dobré kondici, že žije.
 
Chceme dát signál, že zemědělci a potravináři jsou tady, zabezpečují výživu. Je to poděkování zemědělcům a potravinářům za to, jak zvládli covidovou krizi," řekl ČTK ministr zemědělství Miroslav Toman (ČSSD). Pavilon Z přestavělo výstaviště na výstavní, kongresové a kulturní centrum s kapacitou až 1000 lidí. Jde o největší investici za poslední dekádu, s dalšími menšími dosáhnou letošní investiční výdaje 200 milionů Kč. Zázemí pavilonu stát možná uplatní při českém předsednictví EU v roce 2022. "Jsem velmi rád, že jsme využili toho roku, kdy bohužel nebyla Země živitelka, a investovali jsme do výstaviště, protože dlouhé roky se neinvestovalo. Vybudovali jsme nový pavilon Z a myslím si, že bude sloužit i jako kongresové centrum. Zvažujeme, že je to jedna z variant, kde by se mohly konat některé akce v rámci (českého) předsednictví EU. Je to multifunkční centrum, které bude sloužit i obyvatelům Českých Budějovic a širokému okolí pro pořádání akcí.
 
Chceme celé výstaviště otevřít a víc ho využívat. Budeme investovat další peníze," řekl Toman. Uvnitř pavilonů musí mít lidé roušky nebo respirátory, u vstupu do areálu ale nepotřebují očkovací certikát ani test. Kvůli koronaviru využila rma vstupní turnikety, díky nimž lze sledovat počet návštěvníků. Na agrosalon dnes přijela řada politiků jako bývalý prezident Václav Klaus, premiér Andrej Babiš (ANO), ministryně financí Alena Schillerová (za ANO) nebo předseda Senátu Miloš Vystrčil (ODS). Výstaviště České Budějovice skončilo loni ve ztrátě po zdanění 38,9 milionu korun. Tržby mu klesly meziročně o 86 procent na 11 milionů korun. Příčinou jsou dopady koronaviru, kdy výstaviště loni většinu akcí včetně agrosalonu Země živitelka zrušilo
  • Zdroj: ČTK