• Zveřejněno: 11.09.2020

V Evropské unii se vedle dlouhodobého zneužívání fondů či obcházení cel a daní stále více rozmáhají zločiny spojené s bojem proti změnám klimatu a ochranou přírody. Ve své každoroční zprávě to dnes uvedl Evropský úřad pro boj proti podvodům (OLAF), který loni celkem uzavřel vyšetřování 181 případů a vydal 254 doporučení pro národní a unijní orgány. Na základě této práce by se mohlo vrátit do pokladny EU až 485 milionů eur (12,9 miliardy korun).

„Již v několika minulých letech jsme zaznamenali rostoucí trend podvodů spojených s fondy na ekologické a udržitelné projekty,“ konstatoval dnes ředitel úřadu Ville Itälä. OLAF se podle něho v minulém roce zaměřil zvláště na odhalování tohoto typu zločinů, neboť takzvané zelené investice jsou zásadní prioritou Evropské komise, čímž roste i potenciál pro podvody.

Vyšetřovatelé úřadu loni odhalili například zneužívání peněz určených na výzkum možného snižování emisí z automobilů, které místo toho šly na výrobu zařízení umožňujících kontroly zplodin obcházet. Odhalili také systém podvodů s falešnými biopalivy, dovoz dřeva vytěženého v chráněných oblastech či zneužívání peněz z fondů na prevenci lesních požárů.

Kromě podvodů spojených s ekologií se loni OLAF setkával hlavně s dlouhodobě známými typy organizovaných zločinů, jako je dovoz padělaného zboží, krácení cel a daní či praní špinavých peněz.

Úřad odhalil celkem 57 podvodů spojených s unijními fondy, kvůli kterým vydal národním orgánům doporučení, aby zajistily vrácení peněz. Nejvíce případů (11) se týká Rumunska, následuje Itálie s devíti a Řecko, Polsko a Bulharsko se sedmi. Českým úřadům OLAF doporučil vyřešit tři podvody, podrobnosti však nezveřejnil.

OLAF vyšetřuje podvody s unijními fondy, korupci či krácení daní již 20 let. Za poslední dekádu má na kontě přes 2000 uzavřených případů. Patřila mezi ně i kauza Čapí hnízdo spojená s českým premiérem Andrejem Babišem, v níž úřad v roce 2017 dospěl k závěru, že existuje podezření na dotační podvod. Česko poté vyňalo farmu z unijního financování.

https://euractiv.cz/section/evropske-finance/news/diky-olafu-muze-zpet-do-unijni-pokladny-putovat-temer-pul-miliardy-eur/?utm_source=traqli&utm_medium=email&utm_campaign=2098&tqid=3f6vZWJ4CVQBWE5uUwmixsp5aLvD1Smes2wdZmQvfw

  • Zdroj: euractiv.cz