• Zveřejněno: 12.03.2023
  • Autor: Miroslav Svobodaá

Desítky tisíc lidí se sešly v sobotu 11. března 2023 ve 14.00 hod. odpoledne na Václavském náměstí v Praze na protivládní demonstraci, která se uskutečnila pod názvem „Česko proti bídě“. Svolala ji strana Právo Respekt Odbornost (PRO).

Řada účastníků, kteří přicestovali ze všech koutů české republiky, od Aše až po Zlínsko, si přinesla české vlajky nebo transparenty žádající demisi vlády premiéra Petra Fialy (ODS). Na dalších transparentech byly například nápisy „Pryč s Fialovým šaškostrojem“, „Odírají stát, sobě přidávají“ nebo „Stop válce, stop NATO“. Pískali na píšťalky, skandovali: „Hanba!“, „Demisi!“ nebo: „Šmejdi“. Důvodem volání po demisi vlády premiéra Petra Fialy byla především nespokojenost řadových občanů s tím, jak se tato vláda potýká se současnou ekonomickou situací v naší zemi, s rostoucí inflací a rostoucími cenami potravin. Mimochodem, program demonstrace byl natolik obsáhlý, že demonstrace, která začala ve 14 hodin, skončila až krátce po páté hodině odpoledne.

Hlavním řečníkem byl svolavatel demonstrace Jindřich Rajchl, který je předsedou strany Právo Respekt Odbornost (PRO). V úvodu svého vystoupení oznámil, že svolavatelé pozvali i premiéra Petra Fialu, aby shromážděným občanům na Václavském náměstí vysvětlil kroky současné české vlády. Nicméně, jak dále Jindřich Rajchl dodal, premiérovi nestáli demonstranti ani za odpověď.

„Dnes jsme se přišli shromáždit, abychom se téhle bídě postavili. Aby nám už nikdy nevládli vysílači signálů, pletačky svetrů, majitelky kabelkových tanků nebo hráči vojenských simulací na mobilních telefonech. Aby už nikdy nevládly v téhle zemi zájmy nadnárodních korporací, ale aby nám vládla vláda, která bude mít na prvním místě zájmy občanů České republiky,“ prohlásil Jindřich Rajchl.

Dalším bodem kritiky, která zaznělo na demonstraci, je jedno z nedávných témat, které si nechala vláda odsouhlasit v Poslanecké sněmovně a v Senátu, to je snížení mimořádné valorizace penzí, kdy důchodci přijdou při červnové valorizaci o 1000 korun a následně i po další roky. Právník Ondřej Dostál ve svém vystoupení k tomu uvedl, že vládní novela o nižší valorizaci penzí je protiústavní, což si vysloužilo mezi účastníky výraznou souhlasnou odezvu.

Na demonstraci zaznívaly také i další požadavky, ať již ze strany dalších řečníků, tak i formou hlasité odezvy demonstrujících občanů. Například velmi silně zazněla slova proti válce na Ukrajině, kdy účastníci demonstrace či řečníci volali po tom, aby se přestaly dodávat zbraně Kyjevu, ale aby se, naopak, hledalo mírové řešení této situace.

Ještě musíme dodat, že například právník Ondřej Dostál poznamenal, že někteří z vystupujících budou v příštích dnech, týdnech či měsících cestovat i po městech a obcích a pořádat besedy s občany. Dále vystoupili právník Tomáš Nielsen, choreograf Petr Zuska, bývalá senátorka, lékařka Alena Dernerová, přes video poslali vzkaz epidemiolog Jiří Beran nebo lékař a bývalý olympionik Lukáš Pollert.

Jedním z řečníků byl i režisér a scenárista Igor Chaun, který připomněl svoji roli organizátora studentských demonstrací v listopadu 1989. Tehdy se na Václavském náměstí sešli lidé, kteří ho naplnili od Muzea až po Můstek, a to včetně přilehlých ulic a uliček. Dále uvedl, že když napochodovali na Václavské náměstí i dělníci z ČKD, tak si uvědomil, že již nejde jenom o protestující studenty, ale i o další občany naší země, kteří si uvědomili nutnost změny. Proto se také on sám, zúčastnil této sobotní demonstrace na Václavském náměstí s tím, že v současné době již jde rovněž o to, jak bude dále žít naše společnost a jak bude či nebude vzkvétat naše republika.

Z mnoha řečníků, kteří vystoupili na Václavském náměstí uveďme i předsedu Asociace samostatných odborů Bohumíra Dufka, který ocenil že na Václavské náměstí přijeli lidé z celé naší republiky. Poté připomněl, jak je našim lidem vládou či mainstreamovými médii vštěpována myšlenka, že Senát Parlamentu ČR je pojistka demokracie. Načež dodal: „Vidíte, že Senát ukázal svoji tvář, že je to jenom trafika a koryta pro stranické funkcionáře. My odboráři, a věřím, že i vy, nechceme žádné stranické trafiky, ani žádná stranická koryta. Jsem přesvědčen, že musí nastat doba, kdy přestanou žvanit, kdy přestanou říkat svoje nesmysly, které tento národ nechce poslouchat. Musíme ten humus zlikvidovat. Protože vláda toho zneužívá. A já si myslím, že jsme schopni to zničit v řádných volbách, které až vyhrajeme, tak všechno změníme. Nepodpoříme žádnou korespondenční volbu, a podpoříme jednotný hlas občanů,“ prohlásil Bohumír Dufek.

Načež dále řekl, že nikdo nemá právo brát občanům jejich stát! Nikdo nemá právo zneužívat politické funkce! „Dovolím si zde říci, že máme svoje ideje, máme program, víme, jak na to, a věřím, že to společně dokážeme. Podívejte se, jak to vypadá v naší republice. Skopčáci skoupili všechny firmy a dnes nám diktují, a vypadáme jako kolonie, která do Evropy jenom patří. Na druhé straně vysávají naši republiku, jako pijavice,“ dodal. Přičemž upozornil na to, jak málo peněz zůstává v české ekonomice, jak si žijí naši občané. Zdůraznil, že „nejsme občané druhé kategorie! Protože pracujme stejně kvalitně, jako například Němci. Ale, podívejte se na platy, které máme. Nedávají ani jednu třetinu a vše ostatní odteče mimo českou republiku. Jsem přesvědčen o tom, že se dá všechno ještě zachránit, a to jednoznačně v Parlamentu, a odpovídám za vás, a to vyhranými volbami. Parlament, který zde máme, ten není vůbec schopen se vzpamatovat, a proto budeme muset sáhnout i k nátlakovým akcím a hledat určitou alternativu,“ dále prohlásil.

Poté Bohumír Dufek uvedl, že vláda a strany vládní koalice neustále říkají, že lidé, běžní občané, nic neznamenají, a proto se demonstrujících zeptal: „Chcete nátlakové akce? Myslíte si, že si musíme nechat vnutit tak vysokou inflaci, kterou zde zažíváme, a která je nejvyšší v Evropě? Myslíte si, že musíme platit nejdražší benzín, naftu a telefonní služby?“ Odpověděl mu souhlas demonstrujících občanů, že nikoliv.

„Jsem přesvědčen, že je potřeba přitvrdit. Přitvrdíme? Proč musíme přitvrdit? Protože z našich kapse tahají jenom peníze a lžou. Podívejte se na zemědělství. Jak to tam vypadá? Peníze si rozdávají jenom straničtí funkcionáři z ODS, abychom nezapomněli, jak se to zde všechno vyvinulo. Jak se republika rozprodala, jak si KDU-ČSL nechalo vyplatit velké restituce a jak nás (bývalý ministr financí - pozn. red.) Kalousek ožebračil o 130 milionů korun. To byly ty peníze, které byly určeny na důchodovou reformu. My tady nechceme drahé zahraniční potraviny. Veřejně zde varuji supermarkety, že pokud nezlepší svojí cenovou politiku, zablokujeme jim sklady a uvidíme, kdo to vydrží. Zda oni nebo my. Češi rádi říkají, že když to nepůjde po dobrém, půjde to zlém,“ dále prohlásil Bohumír Dufek.

Poté se předseda ASO zeptal podruhé: „Ukážeme jim naši sílu?“ Ano, zaznělo od demonstrantů sborově. Načež Bohumír Dufek dodal, že je přesvědčen o tom, že trpělivost našich občanů již dosáhla vrcholu. Proto nyní přichází čas na změnu! „Protože máme program, musíme tuto republiku zachránit. Máme sílu, máme ideje. Nebudeme se neustále nechat tlačit do kouta. Nebudeme ze sebe nechávat dělat žebráky Evropy,“ dodal.

Načež se zeptal potřetí, zda demonstranti budou blokovat ministerstvo práce a sociálních věcí, a zároveň i ostatní ministerstva. Zda také zablokují Parlament, to je Poslaneckou sněmovnu a Senát. Jestli zablokují i vládu České republiky? Načež dodal, že od demonstrantů na Václavském náměstí slyšel, že chtějí demisi vlády. Proto on, jako předseda odborové centrály zvolal, že nechce demisi, že chce předčasné volby. Přitom se zeptal: „Kdo je pro předčasné volby?“ Souhlas demonstrujících opět zněl Václavským náměstím. „Nebojte se, že to nedokážeme. Slibuji vám, že společně s Jindřichem, dostáhneme vás až do Parlamentu,“ dále k tomu prohlásil Bohumír Dufek. Zároveň zdůraznil, že „naše země je bohatá. Je potřeba říci, že aby toto bohatství patřilo občanům České republiky, protože je to jejich země!“.

„Jsem velice rád, že jsem s vámi zažil tuto krásnou chvíli. Zeptám se? Je poslední nebo první? Věřím, že je první. Jsem přesvědčen o tom, že bude tato vláda, tento parlament litovat, že pohrdá občany České republiky,“ řekl Bohumír Dufek v úplném závěru svého vystoupení.

Dalším řečníkem, který přišel pozdravit demonstrující občany na Václavském náměstí, byla i senátorka Jana Zwyrtek Hamplová (za Nezávislé). Na pódiu prohlásila, že u některých kolegů v horní komoře parlamentu začíná získávat ohlas. Hovořila také o tom, že i pro politiky a nejvyšší ústavní činitele platí pravidla a právní řád. „Naším hlavním městem není ani Brusel, ani Washington, ani Moskva, ani Kyjev, naše hlavní město je Praha a naše země se jmenuje Česká republika,“ poznamenala.

V úplném závěru demonstrace se opět ujal slova předseda strany PRO Jindřich Rajchl, který řekl, že pokud vláda nepřijme požadavky strany PRO do 10. dubna nebo nepodá demisi, další protest se bude konat 16. dubna 2023.