• Zveřejněno: 17.09.2023
  • Autor: Miroslav Svoboda

Česko proti vládě – pod tímto názvem uspořádala strana PRO (Právo Respekt Odbornost) v sobotu 16. dubna 2023, od 14. hodin, na Václavském náměstí v Praze mohutnou demonstraci našich občanů, kteří nesouhlasí se politikou vlády premiéra Petra Fialy.

Na transparentech demonstrantů, jak postupně zaplňovali především horní polovinu Václavského náměstí, se objevila hesla typu: „Stop Fialově hloupé, arogantní vládě a unavenému Kašparovi z Hradu“ nebo „Petr, svetr, dozimetr, teď vládne dvojí metr; Brojí proti populismu, cenzurou za komunismu; Lhali včera, lžou nám dnes, to přece ví každá ves; Tahle parta lepších lidí, co zasela, zase sklidí“ apod. Řadu dalších hesel skandovali účastníci demonstrace během vystoupení jednotlivých řečníků. Byly to například hlasité výkřiky: „Demisi“, „Už jsme tady“, „Už toho máme dost“ a některá další.

„Dobré odpoledne České republiko. Dobře, že jste dojeli. Moc si toho vážím. Díky moc! Zdravím vás všechny, kteří jste dorazili ze všech koutů naší krásné země,“ řekl předseda strany PRO Jindřich Rajchl v úvodu svého vystoupení. Poté přivítal významné hosty, mezi nimi i přítomné poslance hnutí ANO. Mimochodem, přítomen byl i poslanec Jaroslav Foldyna z SPD, který, posléze, promluvil rovněž z tribuny k demonstrantům.

Jindřich Rajchl poté poznamenal, že je nutné spojit síly a vytvořit tlak k tomu, aby vláda Petra Fialy konečně podala demisi a odešla ze Strakovy akademie. Podle něho mají tuto zemi řídit lidé, kteří nebudou poslouchat pokyny z Bruselu, jako to dělá současná vláda. Zároveň dodal, že strana PRO nechce vládu, která by hájila a prosazovala cizí zájmy, čímž mínil Evropskou unii, Ukrajinu, USA, Rusko a Čínu. Ale, naopak, chce vládu České republiky, českých občanů.

Jindřich Rajchl dále připomněl březnovou a dubnovou demonstraci strany PRO na Václavském náměstí, které proběhly pod názvem „Česko proti bídě“. Upozornil, na velmi složitou situaci, díky ekonomické politice současné vlády, což se projevilo obrovským růstem cen energií, zejména elektřiny, a dalších životních potřeb, a to díky nesprávné ekonomické politice této vlády.

Česká republika je na okraji propasti!

Podle Jindřicha Rajchla je nyní situace mnohem horší. „Dnes se již opravdu ocitáme na okraji propasti, protože u nás došlo k nejvyššímu poklesu reálných mezd a reálných důchodů v Evropě! Výsledkem je, že životní úroveň se v České republice snižuje dvakráte rychleji než v jakékoliv jiném státě Evropské unie,“ řekl. Načež k tomu uvedl i konkrétní příklad, a to, že 12. července, platila Česká republika za naši elektřinu na Lipské burze 200 euro, zatímco Němci si stejnou megawatthodinu kupovali za 15 euro. „Jsme jediným státem v Evropě, který v úrovni HDP nedosáhl roku 2019. Jediným státem v Evropě, který se, v ekonomice, nedokázal vrátit na předcovidové období. Jsme zatěžováni tak vysokým schodkem, že japonská investiční banka Nomura nás pasuje na tři hlavní kandidáty na měnový pád, který znamená ožebračování všech našich občanů. Taková je situace. Za to nemůže ani Babiš, ani Putin, za to může Fialova vláda,“ prohlásil Jindřich Rajchl.

Poté uvedl, že tato vláda sebrala peníze našim důchodcům. Přitom tímto rozhodnutím postupuje proti naší ústavě. Poté dodal, že vláda, naprosto bezostyšným způsobem, to je rozhodnutím proti duchu ústavy, sebere důchodcům peníze, a přitom, když k nám vládním speciálem přiletí ukrajinský prezident Volodymyr Zelenský, naše vláda mu slíbí dalších 45 miliard korun, které „nahází do černé díry“, do naprosto netransparentního hospodaření, kde se vůbec neví, co se s těmito penězi děje. „Takhle jedná premiér České republiky,“ dodal.

Kritika politických kroků vlády

Jindřich Rajchl se poté věnoval, podle něho, nesprávným politickým krokům současné vlády. Připomněl slova ministryně obrany Jany Černochové o tom, že se máme připravit na dlouhodobý, možná jaderný konflikt s Ruskem. Načež zdůraznil, že nikdo, kdo je normální, jadernou válku nechce. Lidé chtějí žít v míru, zdůraznil.

K uzavření, jak řekl „vazalského paktu“ se Spojenými státy, uvedl, že tato smlouva upravuje a legalizuje podmínky pobytu amerických vojsk na našem území. „Já zde říkám, že jsme si to již v naší historii užili. Já zde říkám, že zde žádné vojenské jednotky cizího státu nechceme,“ dodal.

Neopomněl poukázat i na politiku kolektivní viny, uplatňovanou vůči ruským občanům. Konkrétně připomněl nevpuštění na území naší republiky dvou ruských tenistek, které přitom mohou hrát kdekoliv ve světě. Druhou ukázkou této politiky byla iniciativa pražského zastupitele Jiřího Pospíšila, který, po osobní konzultaci na ukrajinské ambasádě, zařídil na pražském magistrátu, aby byl zrušen koncert světoznámé operní pěvkyně Anny Netrebko, která přitom koncertuje na podiích různých světoznámých hudebních síní. V této návaznosti zkritizoval Jindřich Rajchl politiku principu kolektivní viny, jak ji u nás uplatňuje ministr vnitra Vít Rakušan.

Podle Jindřicha Rajchla, dalším vážným problémem, který česká vláda nezvládá, je situace v českém školství, kdy jsou naše školy přeplněny, a to především díky ekonomické migraci z Ukrajiny. Vláda, podle něho, již není schopna zvládnout další možný příval migrantů. Přitom jde o ekonomické migranty, nikoliv uprchlíky před válkou. Důkazem, pro toto tvrzení, je mimo jiné i to, že si tito migranti jezdí na Ukrajinu na dovolenou.

Návrhy opatření na ozdravění ekonomiky

Jindřich Rajchl se dále zaměřil na kritiku ekonomické politiky vlády. Prohlásil, že vládní koalice původně slibovala, že nebude zvyšovat daně. Načež je zvýšila. Dále, že chce vláda zavést euro, místo české koruny. Mimochodem, o něco později ve svém vystoupení doporučil, aby se role koruny, jako českého platidla, zakotvila v rámci našeho ústavního pořádku. To je, aby se již u nás neopakovaly pokusy zavádět euro. Načež prohlásil, že „stát, který nemá vlastní měnu, není suverénním státem!“.

Pokud jde o řešení otázky energetiky, vyslovil požadavek na odchod z Lipské burzy, a tím u nás snížit cenu energií. Konstatoval, že u nás je zapotřebí mít elektřinu co nejlevnější, zvláště, když jsme jejími největšími exportéry v Evropě. Zkrátka, podle něho, je nutné se vyvázat ze silných, ekonomicky nevýhodných vztahů České republiky vůči Evropské unii. Kdy si, v podstatě, západní Evropa žije na základě ekonomicky podhodnocené ceny práce u nás. „Bohatství vzniklé v České republice, musí zůstat u nás,“ zdůraznil.

Přehodnotit mezinárodně politické vazby!

Podle Jindřicha Rajchla další pravdou je, že na Ukrajině se neválčí za české zájmy. Řekl, že „nikdy se tam za české zájmy neválčilo, a nikdy se tam za české zájmy válčit nebude“. Podle něho Česká republika věnuje na Ukrajinu desítky miliard dolarů jenom proto, že „někdo vytvořil nějakou chiméru o protiofenzívě a o znovudobytí Donbasu“. Upozornil, že za posledních 10 měsíců války, se hranice fronty téměř nepohnula. Jenom se zbytečně vyhazují peníze daňových poplatníků a zbytečně se podporují ztráty na lidských životech.

Podle něho musí tato válka skončit co nejdříve. Jedinou cestou pro Evropu je mír, zdůraznil. „Pokud budeme pomáhat ukrajinským občanům, tak nikdy na úkor občanů České republiky,“ dodal. Zároveň konstatoval, že je potřeba udělat vše, aby se předešlo dalšímu možnému pokračování této války.

Zároveň prohlásil, že je nutné odmítnout Istanbulskou úmluvu, teorii LGBT a Green Dealu neboli „zelenou ideologii“. Zkrátka, všechny nesmyslné teorie a názory, které u nás šíří především neziskové organizace, zejména ve školství. Podle něho se mají děti učit, nikoliv se seznamovat s těmito nesmyslnými myšlenkami.

Orientovat se sami na sebe

Poté se ujal slova místopředseda strany PRO Petr Vacek, který se věnuje zahraničně politické orientaci České republiky. V úvodu svého vystoupení konstatoval, že současná vláda tvrdí, že „se potřebujeme k někomu přimknout“. Načež dodal, že se „nepotřebujeme přimykat nikam, ani na západ, ani na východ, ani na sever, ani na jih. Jediný, ke komu se musíme přimknout, je tato naše země a my sami. Jestli někdo tvrdí opak, tak lže, a že si do vlastní kapsy, a lže si sám proto, že se nás bojí,“ dodal.

Petr Vacek dále zdůraznil, že „nepotřebujeme žádný protektorát, a žádného ochránce“. Podle něho se máme soustředit sami na sebe, protože na nás nezáleží nikomu z východu, ze západu ani ze severu či z jihu. „Jako bývalý diplomat říkám. Jaký svět a jakou Evropu chceme?“. Načež řekl, že „chceme takovou zemi, takovou Evropu, takový svět, kde mezinárodní organizace nebudou štvát do války a rozdmýchávat válečný konflikt. Nechceme takové organizace, které budou pošlapávat naše základní lidská práva a svobody.“ Takové organizace je nutné, podle něho, vrátit k jejich původním kořenům. „Pokud se to však nepodaří, je nutné z nich odejít,“ řekl směrem k demonstrantům.

Odbory je rovněž nutné zapojit do protestních akcí

Poté následovalo vystoupení předsedy Asociace samostatných odborů (ASO) Bohumíra Dufka, který ocenil, že na Václavském náměstí vidí rovněž i vlajky odborových organizací. Načež přivítal přítomné odboráře s tím, že odbory musí něco učinit ve prospěch svých členů, kteří své odbory platí, aby je zastupovaly nekompromisně a důsledně. Načež dodal, že odbory nejsou přisluhovači žádné politické garnitury.

Poté Bohumír Dufek přešel k hodnocení politiky současné vlády s tím, že když vládní koalice vstoupila do vlády, tak slibovala řadu věcí, které dnes neplní, a přitom ještě zneužívá svého postavení. „Kam jsme se dopracovali? Šest Čechů z deseti vychází obtížně se svým rozpočtem. Každý pátý člověk vydává 40 procent svého příjmu na bydlení. Každá desátá rodina nemá finanční hotovost. To je Fialova prosperita,“ prohlásil předseda odborové centrály.

V další části svého vystoupení Bohumír Dufek poukázal na to, že důchody, na které si lidé, při své práci, poctivě, po léta, střádali, jim byly, touto vládou, nehorázně sníženy. Zároveň k tomu dodal, že ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka „se stal symbolem ožebračování důchodců“. V této návaznosti uvedl, že je potřeba si přiznat, že „český průměrný důchod je polovina minimální mzdy v Německu“.

Bohumír Dufek dále upozornil, že například ODS chce zavést euro, protože si chce levně půjčovat a zadlužovat naši republiku. A tímto způsobem dále zadlužovat české občany. Podle něho jsme se dostali do období, kdy občané musí šetřit na potravinách. Ale přitom zisky nadnárodních řetězců dále rostou. „Dokonce drzý Lidl nedělá nic jiného, než, že porušuje české zákony,“ dodal Bohumír Dufek.

Načež dále konstatoval, že koncepce zdravotnictví se hroutí. Jako příklad uvedl, že vláda nechala parlamentem schválit až 800 hodin přesčasových hodin lékařům v nemocnicích, aby zavedený systém úplně nezkolaboval. Načež poznamenal, že je zapotřebí, aby lidé byli solidární, protože nejde jen o lékaře, ale i o zdraví občanů, a to jako pacientů. Vždyť přepracovaní lékaři, díky neúměrnému množství přesčasů, se mohou dopouštět chyb. Zkritizoval rovněž i ministra zdravotnictví Vlastimila Válka, když řekl, že „ministr Válek sliboval, že v září léky budou, ale zapomněl říci, o které září jde.“

V této souvislosti Bohumír Dufek zároveň poukázal i na to, že „hrozí, že se znovu vrátí superhrubá mzda. Oni ožebračili důchodce, a ještě chtějí ožebračit poctivě pracující občany,“ dodal k tomu Bohumír Dufek. Současně také zkritizoval, že znovuzavedení hrubé mzdy prosazuje i předseda Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS) Josef Středula. Označil ho za „neúspěšného prezidentského kandidáta“, a člověka, který „brání jednáním“.

V závěru svého vystoupení předseda ASO Bohumír Dufek prohlásil, že „to, co se dnes děje, s tím v žádném případě nemůžeme souhlasit“. Poznamenal, že se již útočí na podstatu demokracie. Jako konkrétní příklad této politiky uvedl, že Odborovému svazu pracovníků zemědělství a výživy – Asociace svobodných odborů ČR (OSPZV-ASO ČR) nechtělo ministerstvo práce a sociálních věcí schválit, a ani rozšířit Kolektivní smlouvu vyššího stupně, která by byla rozšířena od podepsaných subjektů na celý rezort zemědělství. Zároveň poukázal na to, že dodnes není rozšířena! Načež konstatoval, že „na druhé straně neustále posilují kontroly ze strany ministerstva životního prostředí, které, pokud tomu nezabráníme, budou čekat nás všechny.“

V závěru svého vystoupení Bohumír Dufek, jménem Asociace samostatných odborů, prohlásil, že odbory předloží do naší společnosti slušnost a změní u nás politickou kulturu.

Spolu s předsedou ASO Bohumírem Dufkem v těchto minutách stála na pódiu předsedkyně odborové organizace Eaton Elektrotechnika Václava Schreibová, tedy odborové organizace z Odborvého svazu KOVO. Jak, ve svém vystoupení, upozornila, počátkem července, na tiskové konferenci strany PRO, vyzvala vedení ČMKOS a odborových svazů, aby se odbory připojily k protestním akcí. Jelikož se tak, ze strany vedení největší odborové centrály, jejímž největším a nejvlivnějším členem je právě Odborový svaz KOVO, nestalo, proto Václava Schreibová v sobotu z pódia vyzvala řadové odboráře, aby vyzvali předsedy svých základních organizací k tomu, aby se i odboráři účastnili protestních akcí. Načež dodala, že, podle ní, je na čase, aby se spojily odbory, parlamentní i neparlamentní opozice s jediným cílem, kterým je demise vlády.

Na pódiu tribuny se vystřídali další řečníci

Z dalších řečníků, kteří se postupně vystřídali na pódiu tribuny, se dále ujala slova známá advokátka Klára Samková, která v souvislosti s tím, jaké, podle ní, nesprávné politiky pro další rozvoj našeho státu, se současná vláda dopouští, vyslovila přání, aby Petr Fiala „jednou stanul před objektivním soudem, kde vysvětlí svoji mezinárodní i ekonomickou politiku“. „Toho se chci dožít,“ řekla Klára Samková.

Bývalá dlouholetá senátorka, lékařka Alena Dernerová zase připomněla chyby ve zdravotnictví v čele s tím, že lékaři mají prodlouženou pracovní dobu. „Místo roku odpracují 16 měsíců. Mohou v této situaci dobře ošetřit pacienty?“ - položila si řečnickou otázku Alena Dernerová. Současně stanul na pódiu i expert na zdravotní právo Ondřej Dostál, který se velmi kriticky vyjádřil na adresu zdravotnické politiky současné vlády.

Kromě nich promluvili: senátorka Jana Zwyrtek Hamplová, bloger Daniel Sterzik alias Vidlák, pedagog a ředitel základní školy Petr Vrána, choreograf a bývalý šéf baletu Národního divadla Petr Zuska či starosta obce Kozojídky Otakar Březina, který proslul zejména tím, že loni, v souvislosti s kauzou Dozimetr, zorganizoval petici s podpisy více než 500 starostů, kteří nesouhlasili s tím, že hnutí STAN používá v názvu právě slovo „Starostové“. Přívlastkem v názvu hnutí je „nezávislí“. Ve svém sobotním vystoupení poukázal na souvislosti četných kauz hnutí STAN, jehož předsedou je ministr vnitra Vít Rakušan.

Závěrečné slovo již tradičně patřilo předsedovi strany PRO Jindřichu Rajchlovi. Znovu připomněl potřebu dosažení míru, a to nikoli toho „míru“, jaký by si, v různých částech světa, vynucovaly Spojené státy a jejich zbraně. Zdůraznil, že „státy, které spolu obchodují a spolupracují, spolu neválčí. Chceme mír pro všechny a chceme mír navždy,“ prohlásil. Načež dodal, že z pozice člena NATO můžeme zablokovat vstup Ukrajiny do Aliance, což je. podle něho, důležité z hlediska naší bezpečnosti. Současně také upozornil, že pokud by došlo k válečnému stavu mezi NATO a Ruskem, bylo by vhodným řešením z Aliance vystoupit s tím, že Česká republika by měla zachovat neutralitu. Dále varoval, že euroatlantická civilizace je v hluboké krizi, a pochválil cestu, kterou se vydalo Maďarsko pod Viktorem Orbánem. V této souvislosti popřál Robertu Ficovi, aby vyhrál volby na Slovensku, protože »Slovensko to potřebuje«.

Setkání na Václavském náměstí ukončila zhruba v půl páté odpoledne československá hymna, tj. včetně původní slovenské části. Poté se demonstranti vydali na Letnou k sídlu ministerstva vnitra. Pochod trval zhruba hodinu a půl.

K průběhu demonstrace na Václavském náměstí je potřeba dodat, že odpůrci akce strany PRO se tentokráte neshromáždili u budovy Národního muzea, ale přímo v horní části Václavského náměstí, to je pod magistrálou. Tudíž na území, které, jak zaznělo v některých médiích, bylo původně vyhrazeno pro demonstranty. Nad hlavami těchto odpůrců demonstrace vlály ukrajinské, unijní či americké vlajky. Od účastníků akce strany PRO je oddělovala policie.

Další, nejmasivnější protest, se chystá na Letenskou pláň v rámci státního svátku založení Československé republiky 28. října 1918.