• Zveřejněno: 28.06.2021
  • Autor: Miroslav Svoboda

ČSSD navrhla úpravy penzijního systému, a to formou pozměňovacích návrhů k předloze, která navyšuje důchody o dalších tři sta korun nad rámec zákonné valorizace. Podle zpravodajství České televize se sociální demokraté ale na změnách nedohodli se svým větším koaličním partnerem, hnutím ANO. Záměr přitom kritizuje i část opozice.

Proti zrychlenému projednání navýšení důchodů se v Poslanecké sněmovně během středy postavily hned tři poslanecké kluby. Důvod je podle nich jediný, a to získat čas a možnost podat pozměňovací návrhy. První dvě možné úpravy přibyly do systému ve středu odpoledne. Nebyly přitom od opozice, ale od koaliční ČSSD.

Jedná se zároveň o tytéž návrhy na změnu penzijního systému, které avizovala ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD). „Je to věc, která vychází z programového prohlášení vlády. Pojďme konečně ukázat, kdo to myslí s tím narovnáním nespravedlnosti v důchodovém systému vážně,“ řekla. 

Podávání podobných úprav formou pozměňovacích návrhů se však nelíbí některým opozičním stranám ani koaličnímu hnutí ANO. „Na tom není vůbec žádná shoda v rámci koalice. My jsme se na tom nedomluvili. To znamená, že toto v tuto chvíli není k jednání,“ uvedla k tomu ministryně financí Alena Schillerová (za ANO).

Podle místopředsedy sněmovního Výboru pro sociální politiku Jana Bauera (ODS) se jedná o politické rozhodnutí s tím, že za osm let nebyla vládní koalice schopna předložit vůbec nic. Nyní, tři měsíce před volbami ČSSD přichází s „pseudoreformou“.

ČSSD by ohledně takzvaného „výchovného“, tedy bonusu za vychované děti, mohla najít podporu u KDU-ČSL, která obdobný návrh dlouhodobě prosazuje. Předložení úprav ovšem zvažují i další strany, třeba KSČM mluví o navýšení důchodů o pět set korun místo tří set. O změnách jednají i Piráti. „Chceme alespoň symbolicky navýšit koeficienty, které zvyšují důchod za práci při důchodu, přesluhování, tedy za každý odpracovaný rok,“ tvrdí člen sněmovního rozpočtového výboru Tomáš Martínek (Piráti).

Zákon teď bude posuzovat sociální výbor. Vzhledem ke zkráceným lhůtám se s dalším projednáváním na plénu počítá už na nejbližší schůzi, která začne 7. července.

  • Zdroj: Česká televize