• Zveřejněno: 14.10.2020

Nákup remdesiviru za 205 milionů korun, který v pondělí schválila vláda, má být zásoba na zhruba dva měsíce. V říjnu by podle materiálu projednaného vládou, který má ČTK k dispozici, mělo být dávek 10.000 asi pro 1650 pacientů. Do minulého týdne ho dostalo 870 lidí. Pokud by vláda ministerstvu peníze na nákup neschválila, hrozil léku nedostatek. První objednaný lék už je k dispozici, sdělilo dnes ministerstvo zdravotnictví na dotaz ČTK.

„První objednávku je přitom třeba proplatit ihned, jelikož zásoby, které ČR dostala darem, dojdou cca ve středu 14. října,“ píše se v materiálu. „Ministerstvo zdravotnictví zajištění dostupnosti léčivého přípravku řeší prioritně a v tuto chvíli jsou již pro pacienty k dispozici balení z dnešní dodávky,“ uvedla Jitka Nováčková z tiskového oddělení ministerstva.

Současné dodávky do ČR jsou součástí společné smlouvy Evropské unie. Díky společným nákupům nemusí ČR soupeřit při nákupech s ostatními zeměmi. Ministři zdravotnictví EU se na systému společných nákupů dohodli již na jaře.

Původně se počítalo pro ČR s asi 2800 dávkami a 120.000 dávkami pro celou EU. Dávek ale bude mít EU k dispozici mnohem více. Evropská komise totiž minulý týden podepsala dohodu o nákupu 500.000 léčebných dávek.

„Tyto měly být mezi členské státy rozdělovány poměrně, dle aktuální epidemiologické situace. ČR tak předběžně, vycházejíc ze zkušeností s dodávkami léku, počítala s cca 2800 dávkami měsíčně. Toto množství však nepokrývalo ani polovinu měsíčně potřebného množství pro léčbu pacientů v ČR,“ píše se v dokumentu. Česko tak Evropskou komisi a českou pobočku výrobce Gilead požádalo o navýšení a má přislíbeno 10.000 dávek na říjen a zvyšující se dávky v dalších měsících.

První dávky dostala ČR darem

V létě ČR dostalo asi 5000 dávek z prvních dodávek EU jako dar, pro první české pacienty na jaře ho daroval přímo výrobce. Léčba jednoho pacienta počítá nyní se šesti dávkami, stojí podle materiálu asi 56.000 korun bez DPH. Nové dodávky bude ministerstvo fakturovat nemocnicím, které lék podávají, a těm ho posléze proplatí zdravotní pojišťovny konkrétních pacientů. Od příštího roku bude remdesivir hrazen pojišťovnami běžným způsobem podle úhradové vyhlášky.

„Ministerstvo zdravotnictví v současné době nedisponuje dostatkem volných financí na to, aby mohlo dva po sobě jdoucí měsíce vystavovat objednávky a proplácet faktury dodavateli léčivého přípravku,“ píše se v materiálu. Vláda proto musela schválit navýšení rozpočtu resortu o potřebných 205 milionů korun. Náklady se po vyfakturování nemocnicím do rozpočtu vrátí.

„Poskytovatelé zdravotních služeb budou následně proplacení nákladů na léčivý přípravek Veklury požadovat po příslušných zdravotních pojišťovnách, které jsou s celým systémem distribuce obeznámeny,“ uvádí dále dokument.

Remdesivir je antivirotikum, které zabraňuje množení viru. Původně měl sloužit pro léčbu nakažených krvácivou horečkou ebola v Kongu, epidemii se však podařilo zastavit a testy léku byly přerušeny. Ve firmě Gilead ho vyvinul tým pod vedením Čecha Tomáše Cihláře.

Lék remdesivir podle vyjádření vedoucího lékaře Kliniky anestezie, resuscitace a intenzivní medicíny Všeobecné fakultní nemocnice v Praze Martina Balíka z minulého týdne dostalo v Česku 870 nemocných s covidem-19, první ho dostal 24. března. Podle Balíka v současné době nejvíc pomáhá hospitalizovaným s lehčím průběhem před zhoršením stavu.

https://euractiv.cz/section/cr-v-evropske-unii/news/cr-ziska-zasoby-remdesiviru-na-dalsi-dva-mesice-lek-za-ni-nakupuje-eu/?utm_source=traqli&utm_medium=email&utm_campaign=2098&tqid=1vCjaHF4HVEBKZCMlo1JHFXLlSh6ITz7veEDvhVUCg

  • Zdroj: Euractiv.cz