• Zveřejněno: 16.03.2020
  • Autor: Miroslav Svoboda

Člen bankovní rady České národní banky (ČNB) Oldřich Dědek má sklon hlasovat pro snížení úrokových sazeb na jejím zasedání 26. března, zatímco země bojuje s epidemií nového koronaviru. Podle redakce Patria.cz to Oldřich Dědek uvedl v pátek.

Podle této zprávy redakce Patria.cz ČNB v únoru překvapila trhy zvýšením hlavní dvoutýdenní repo sazby na 2,25% poté, co inflace dále zrychlila nad horní mez jejího tolerančního pásma.

V době, kdy země bojuje s epidemií, by centrální banka měla nabídnout pomocnou ruku, řekl k tomu Oldřich Dědek. Podle něho se v těžkých časech se centrální banky musí chopit vesel. "Pro nejbližší měnové jednání mi ruka cuká pro snížení sazeb. Jak velké by však mělo být a zda je již odpracováno slabším kurzem, tak to si musím ještě ujasnit při studiu podkladů z měnové sekce," uvedl Oldřich Dědek.

Od minulého měnového zasedání, které se konalo 6. února, koruna oslabila vůči euru o téměř 7 %, což uvolňuje měnové podmínky v exportně orientované české ekonomice. Ta však nyní čelí slabé zahraniční poptávce a problémům s domácí logistikou, konstatoval Dědek.

Centrální bance podle něj napomáhá propad cen ropy, který by mohl přispět k navrácení inflace zpět k cíli. Spotřebitelské ceny v únoru meziročně vyskočily o 3,7 % po lednovém růstu o 3,6 %. "Krátkodobě zvyšuji sázky na to, že cena ropy pomůže vrátit inflaci do tolerančního pásma," uvedl svůj názor Oldřich Dědek.

Obavy centrální banky z vysoké inflace tlumí globální epidemie koronaviru, která k pátku usmrtila celkem 5000 lidí po celém světě.

Člen bankovní rady ČNB Aleš Michl v pondělí na svém twitterovém účtu zopakoval svou výzvu ke snížení úrokových sazeb s tím, že otázkou není "jestli, ale jak moc".

Příští řádné měnové zasedání ČNB je na programu až 26. března. Podle něho je zapotřebí se soustředit na příští tři měsíce. Je potřeba snížit úrokové sazby. Zlevnit peníze. Co nejdříve. „Neřeším jestli, ale jak moc. Pomůže to řadě firem a zlevní to provoz celé ekonomiky. Nebude to však stačit,“ dodal Aleš Michl.

  • Zdroj: Patria.cz