• Zveřejněno: 16.03.2021
  • Autor: Miroslav Svoboda

Čistý zisk energetické skupiny ČEZ loni meziročně klesl z předloňských 14,5 miliardy korun na 5,5 miliardy. Podle ČEZ za poklesem stály vyšší tvorba opravných položek kvůli prodeji rumunských aktiv, zhoršení podmínek pro uhelnou energetiku a zdražení emisních povolenek. Po očištění o mimořádné nepeněžní vlivy ale čistý zisk naopak vzrostl o 21 procent na 22,8 miliardy. Podle zpravodajství Českého rozhlasu to skupina oznámila ve své tiskové zprávě.

Tržby skupiny stouply meziročně o čtyři procenta na 213,7 miliardy. Provozní zisk ČEZ před odpisy (EBITDA) za rok 2020 oproti předchozímu roku stoupl o osm procent na 64,8 miliardy korun. Důvodem byl podle skupiny hlavně růst cen elektřiny díky víceletému předprodeji na velkoobchodním trhu.

Negativní dopady pandemie nemoci covid-19 skupina vyčíslila zhruba na tři miliardy korun. Podařilo se je podle ČEZ plně nahradit především vyššími zisky z obchodování a poklesem nákladů.

Provozní výnosy jsou díky meziročnímu nárůstu 213,7 miliardy podle dat na webu ČEZ nejvyšší od roku 2013. Také čistý zisk po očištění o mimořádné vlivy je nejvyšší za několik let. Vyšší, než loni byl naposledy v roce 2015.

Výroba elektřiny v roce 2020 vzrostla skupině ČEZ u takzvané nové energetiky, tedy u obnovitelných zdrojů, a to o čtyři procenta. Přispěly k tomu, podle ČEZ, lepší povětrnostní podmínky v zahraničí.

Naopak u tradičních zdrojů výroba meziročně o šest procent klesla. U výroby elektřiny z uhlí pokles dosáhl 16 procent, zejména kvůli růstu cen emisních povolenek a útlumu uhelných elektráren. Loni ke 30. červnu například ukončila provoz po 53 letech od dostavby hnědouhelná elektrárna Prunéřov I. na Chomutovsku.

„Evropa stále rychleji směřuje k bezemisní energetice. Skupina ČEZ udělala v tomto další významný krok, a snížila emisní intenzitu o deset procent a v roce 2021 očekáváme další pokles o více než 12 procent,” sdělil v úterý předseda představenstva a generální ředitel ČEZ Daniel Beneš.

Spotřeba elektřiny na distribučním území ČEZ loni meziročně poklesla o 3,3 procenta. Za poklesem podle skupiny stála epidemie covidu-19. Kvůli epidemii stát loni opakovaně omezil obchod, služby nebo cestování a řada zaměstnanců firem začala pracovat z domova.

Spotřeba u velkých podniků v roce 2020, podle ČEZ, klesla dokonce o 7,5 procenta, zatímco spotřeba domácností naopak o 5,4 procenta vzrostla.

Letos ČEZ očekává čistý zisk asi 17 až 20 miliard. „Meziročně dojde jednak nárůstu realizačních cen vyrobené elektřiny díky růstu cen na velkoobchodním trhu, dále předpokládáme vyšší výrobu v jaderných elektrárnách a věříme ve stabilizaci segmentu Prodej po negativních dopadech covidu-19 na firemní zákazníky,” popsal v úterý situaci člen představenstva a ředitel divize finance ČEZ Martin Novák. „Výsledný zisk roku 2021 bude ovlivněn termíny vypořádání prodejů aktiv v Rumunsku, v Bulharsku a v Polsku,” doplnil.
  • Zdroj: Český rozhlas