• Zveřejněno: 16.01.2023
  • Autor: Miroslav Svoboda

Češi mohou letos očekávat další propad reálných mezd a s tím spojené snížení životní úrovně. Podle CNN Prima NEWS firmy u nás totiž budou letos přidávat méně, než bude, podle očekávání, průměrná inflace. Domácnosti přitom v roce 2022 zchudly nejvíce v historii a pokles mezd se zastavil až na deseti procentech. Lidé si tak i letos koupí méně zboží a služeb, než byli zvyklí v minulosti.

Zpráva dále uvádí, že v letošním roce je u nás nutné počítat s tím, že životní úroveň zaměstnanců klesne. Vyplývá to z dat personálních společností. Například firma Hays, zaměřující se na nábor specialistů a kvalifikovaných pracovníků, odhaduje, že letos porostou mzdy mezi 5 až 10 procenty. Přitom Česká národní banka loni v listopadu předpověděla, že letošní průměrná inflace dosáhne 9,1 procenta.

Takže, podle CNN Prima NEWS, většina zaměstnanců, u nás, se i letos bude potýkat s propadem reálných mezd. Podle hlavního ekonoma BHS Štěpána Křečka to lze očekávat. Neboť veškeré renomované instituce se shodují v tom, že inflace se za celý rok bude pohybovat mezi 9 a 10 procenty. Samozřejmě bude velmi záležet, jaký vývoj bude následovat během celého letošního roku.

Podle něho mzdy porostou mnohem méně dynamicky, než odhadují personální firmy. Načež dodal, že záležet bude na odvětví a kvalifikaci. Veškeré predikce, které mohl nastudovat, hovoří o růstu mezi 6 a 7 procenty. Podle něho bude následovat propad reálných mezd.

V minulém roce propadly reálné mzdy nejvíce v historii. Klesly totiž o 10,7 procenta, přičemž průměrná inflace byla podle České národní banky 15,1 procenta. O propadu životní úrovně se dá hovořit zejména u zaměstnanců, protože jejich mzdy nereagují na vysokou inflaci. To je rozdíl oproti seniorům, jejichž důchody se pravidelně i mimořádně valorizují právě v závislosti na růstu spotřebních cen.

Letos se očekává, že pokles reálných mezd bude mírnější než v roce 2022. Podle Křečka se opět prohloubí situace, kdy si lidé budou moci koupit méně zboží a služeb ze svých výplat, než byli zvyklí v minulosti.

Poslední čísla navíc ukazují, že lidé stále omezují svou spotřebu. I to je způsobené tím, že zaměstnanci chudnou. Zatímco v první polovině loňského roku mohly domácnosti sáhnout do svých úspor, v posledních měsících se reálná spotřeba propadá.

Podle hlavního ekonoma Trinity Bank Lukáše Kovandy na omezení spotřeby reagovali zejména lidé s příjmem ze zaměstnání. Tito pracovníci, a nikoliv třeba příjemci důchodů nebo lidé těžící z pronájmu nemovitostí či akcií, si tudíž reálně pohoršili ještě více než populace jako celek, řekl Kovanda.

  • Zdroj: CNN prima NEWS