• Zveřejněno: 07.09.2020
  • Autor: Miroslav Svoboda

Průmyslová produkce se v červenci oproti předchozímu měsíci zvýšila o 5,7 procenta. Meziročně je tak už jen o pět procent nižší, podle zpravodajství tlevize CNN Prima NEWS v pondělí to uvedl Český statistický úřad. Výsledek je ale lepší, než očekával trh. Analytici totiž předpokládali, že průmysl meziročně klesne téměř o sedm procent.

Zpráva CSÚ uvádí, že k meziročnímu propadu tuzemské průmyslové výroby nejvíce přispěla výroba kovových konstrukcí a kovodělných výrobků (pokles o desetinu), strojů a zařízení (pokles o 9,3 procenta) a pryžových a plastových produktů (pokles o 7 procent). Naopak největší nárůst zaznamenal zpracovatelský průmysl (meziroční růst o 7,7 procenta), produkce papíru a výrobků z něj (růst o 6,7 procenta) a výroba a rozvod elektřiny, plynu, tepla a klimatizovaného vzduchu (růst o 0,4 procenta).

Průmyslová produkce tak již má na dohled předkrizovou úroveň. „To platí zejména pro výrobu automobilů, která byla v červenci meziročně jen o 0,7 procenta slabší, zatímco v červnu propad činil 6,5 procenta,“ uvedl pro CNN Prima NEWS Jakub Seidler, hlavní ekonom ING Bank. Upozornil také na nutnost brát v potaz, že letní měsíce bývají často ovlivněny celozávodními dovolenými, takže mají nižší vypovídací schopnost o tom, jak si český průmysl skutečně stojí.

Za pozitivní lze považovat také vývoj tržeb v průmyslu i hodnoty nových zakázek. Obojí se v červenci meziročně snížilo jen o 3,6 procenta. Nové zakázky ze zahraničí dokonce jen o 1,6 procenta. „Brzdou rychlejšího oživení průmyslu je i nadále pokračující narušení dodavatelsko-odběratelských řetězců, ke kterému došlo v důsledku předchozího uzavření jednotlivých ekonomik,“ vysvětlil analytik Komerční banky Martin Gürtler. Podle něj v průmyslu stále přetrvává nejistota, a to především kvůli obavám z příchodu podzimních měsíců. Proto dále konstatoval, že z toho důvodu chybí poptávka po investičním zboží nebo zboží dlouhodobé spotřeby. Na to ukázala i data hrubého domácího produktu z minulého týdne, dodal analytik.

Zpráva rovněž uvádí, že tvrdší ránu dostalo v červenci tuzemské stavebnictví. Jeho meziroční propad činil 10,4 procenta. Špatné výsledky hlásí pozemní stavitelství, kterým rovněž vládne nejistota. „Lidé odkládají investice do budoucnosti, protože se obávají dalšího vývoje kolem koronavirové krize. To by potenciálně mohlo snižovat nabídku na realitním trhu a vést k růstu cen nemovitostí,“ řekl CNN Prima NEWS Štěpán Křeček, hlavní ekonom společnosti BH Securities. Podle něj je to ale příležitost pro stát, aby využil volné stavební kapacity a výrazně navýšil investice v inženýrském stavitelství.

Statistici také zveřejnili červencová čísla zahraničního obchodu. Česká republika dosáhla přebytku v běžných cenách ve výši 13,4 miliardy korun. To je o 15,2 miliardy lepší výsledek než před rokem, kladnou bilanci ale zařídil především hlubší propad dovozu. Import se meziročně snížil o 6,2 procenta, zatímco vývoz jen o 1,1 procenta.

  • Zdroj: CNN Prima NEWS