• Zveřejněno: 06.02.2020
  • Autor: Miroslav Svoboda

Průmysl v České republice loni meziročně klesl o 0,4 procenta a jedná se o jeho nejslabší dynamiku od roku 2012. V samotném prosinci zpomalil pokles na 0,9 procenta z listopadových 5,7 procenta. Dařilo se naopak stavebnictví, které meziročně vzrostlo bez očištění o 2,4 procenta. Rostlo tak třetí rok po sobě, podle zpravodajství České televize to dnes uvedl Český statistický úřad (ČSÚ).

Na tuzemský průmysl dopadlo podle analytiků zpomalování zahraniční aktivity v průběhu loňského roku a zejména zpomalení německého průmyslu. Hlavní ekonom ING Bank Jakub Seidler k tom u říká, že loni německý průmysl pokles o 3 %, a to především kvůli propadu ve výrobě automobilů. V této návaznosti lze dodat, že právě český průmysl je do značné míry závislý na německé ekonomice, protože pro náš strojírenský průmysl, je typické, že plní úloh subdodavatelů pro německé společnosti a firmy, a to zejména pro automobilový průmysl-

Zpráva ČSÚ dále uvádí, že ani prosincové výsledky průmyslu neukazují, že by se tomuto největšímu tuzemskému odvětví už podařilo odrazit ode dna. Analytik ČSOB Petr Dufek k tomu dodává, že oproti stejnému měsíci loňského roku se průmyslová výroba sice snížila jen o jedno procento, avšak po zohlednění vyššího počtu pracovních dnů byl propad výrazně rychlejší, a to o minus 3,4 %. Podle něho však nepadala jenom výroba a zaměstnanost, ale tentokrát došlo i na nové zakázky. Přičemž slabá čísla za poslední čtvrtletí dávají tušit, že ani výsledek HDP nebyl v tomto období nijak oslnivý. Proto lze očekávat i dočasné zpomalení ekonomického růstu pod hranici dvou procent, konstatoval Petr Dufek.

ČSÚ zároveň uvádí, že přebytek zahraničního obchodu pak loni stoupl o 50,5 miliardy na 149 miliard korun. Prosinec vykázal schodek 6,7 miliard korun, což byl o 2,1 miliard horší výsledek.

  • Zdroj: Česká televize