• Zveřejněno: 12.11.2021
  • Autor: Miroslav Svoboda

Česká bankovní asociace (ČBA) v nové prognóze zhoršila odhad růstu české ekonomiky pro letošní i příští rok. Letos čeká na základě odhadů ekonomů českých bank růst hrubého domácího produktu (HDP) o 2,6 procenta a příští rok o 3,9 procenta. Asociace o tom ve čtvrtek informovala na tiskové konferenci. V srpnové prognóze asociace počítala letos s růstem HDP o 3,4 procenta a příští rok s růstem o 4,5 procenta. Loni ekonomika klesla o 5,8 procenta.

Průměrnou míru inflace ekonomové českých bank očekávají letos nově na 3,8 procenta a pro příští rok odhad výrazně zvýšili na 5,1 procenta, tedy nejvyšší od roku 2008.

Podle zpravodajství Českého rozhlasu asociace v prognóze uvádí, že tempo oživení tuzemské ekonomiky ve druhé polovině letošního roku bude citelně za odhady minulé prognózy.

„Nejen že růst ekonomiky ve třetím čtvrtletí mírně zklamal, ale ani v závěru letošního roku nelze vzhledem k přetrvávajícím problémům v subdodavatelských vztazích a zrychlení inflace očekávat příliš optimistické hodnoty,“ uvedla asociace.

Tempo oživení české ekonomiky bude nižší i podle prognózy, kterou ve čtvrtek vydala Evropská komise. Podle prognózy by měl HDP v České republice letos vzrůst o tři procenta, zatímco ještě v létě komise počítala s růstem 3,9 procenta.

Na příští rok se předpověď podle Evropské komise snížila mírněji, a to z 4,5 procenta na 4,4 procenta. O jednu desetinu bodu tedy slabší.

Vliv na zhoršení odhadu může mít podle komise zejména pokračující nedostatek některých surovin a důležitých materiálů. Ten se může projevit na produkci a exportu automobilového průmyslu, který má pro české hospodářství klíčový význam.

Růst české ekonomiky podle komise potáhne především spotřeba domácností, která zůstane vysoká i díky pokračující stabilní situaci na trhu práce. Nezaměstnanost v České republice, podle prognózy komise, letos zůstane s hodnotou 2,7 procenta jednou z nejnižších v celé EU.

Naproti tomu inflace převýší unijní průměr a podle Evropské komise letos dosáhne 3,3 procenta. Zejména kvůli očekávanému dalšímu růstu cen energií na začátku příštího roku Evropská komise očekává, že inflace v Česku mírně vzroste i příští rok, kdy dosáhne 3,4 procenta. Pak by ceny měly začít klesat.

České ministerstvo financí ve své nové prognóze tento týden zhoršilo odhad vývoje ekonomiky na letošní i příští rok. Letos očekává růst HDP o 2,5 procenta a příští rok o 4,1 procenta. Česká národní banka (ČNB) v nové prognóze z minulého týdne odhad vývoje ekonomiky na letošní i příští rok také zhoršila. Letos čeká růst o 1,9 procenta a příští rok o 3,5 procenta.

  • Zdroj: Český rozhlas