• Zveřejněno: 26.07.2022
  • Autor: Miroslav Svoboda

České domácnosti začínají být v úzkých. Podle zpravodajství portálu AAzdraví.cz tlačí na ně zejména abnormální růst cen prakticky všeho, co potřebují. Zejména jde o energie a potraviny, bez nichž se nemohou obejít. Zdražování je ale tak rychlé, že se svými platy už lidé prostě nevyjdou.

Zveřejněná zpráva AAzdraví.cz uvádí, že některé rodiny se dostávají do nezáviděníhodné situace, kdy alespoň jeden z rodičů musí vzít další práci, aby doplnil rozpočet kvůli rostoucím cenám věcí, které potřebují.

Vycházeli jsme docela dobře. Nežili jsme si sice nějak nad poměry, ale všechno jsme v klidu poplatili a nijak zvlášť se neomezovali,“ vypráví paní Dana z Prahy. Ona vydělává kolem 25 tisíc čistého, její manžel je na tom podobně.

„Mysleli jsme si, že to zvládneme i teď, jenže potom se ukázalo, jak moc budeme muset platit za plyn. Skončila nám fixace, a protože bydlíme v malém rodinném domku, najednou budeme platit přes 100 tisíc místo dosavadních 30,“ vypočítává Dana.

V rodinném rozpočtu se najednou přestalo dostávat prostředků a hrozilo, že úplně vyschne. „Manžel si proto musel urychleně najít druhou práci. V té dosavadní mu nechtěli přidat, jinak to tedy nešlo,“ říká Dana. Problém je, že její manžel teď musí pracovat 14 až 15 hodin denně. Je otázkou, zda je to dlouhodobě únosné.

Portál AAzdraví.cz dále konstatuje, že podobným způsobem svou tíživou situaci řeší stále větší množství rodin. Ve všech těch negativních zprávách lze totiž najít i jednu pozitivní. Český trh práce je stále velmi silný. Nezaměstnanost je na rekordních minimech a příležitost vydělat si je tak větší než jindy. Pro mnohé to ale znamená obětovat prakticky veškerý volný čas.

  • Zdroj: AAzdraví.cz