• Zveřejněno: 18.11.2020
  • Autor: Miroslav Svoboda

Podle České národní banky nás ani v příštím roce nečeká příliš příznivý ekonomický vývoj. Zatímco letos o přežití bojovali především drobní a střední podnikatelé, v roce 2021 se budou o živobytí obávat zaměstnanci. O práci by mohlo přijít až 150 tisíc lidí. Zato ti, kteří si zaměstnání udrží, se mohou těšit na vyšší výdělky. Podle televize CNN Prima NEWS to vyplývá z aktuální zprávy o inflaci, kterou Česká národní banka vydala v minulém týdnu.

Z hlediska vývoje na trhu práce bude příští rok daleko horší než letošní. „Zaměstnanost bude v návaznosti na letošní propad ekonomické aktivity znatelně meziročně klesat až do začátku roku 2022,“ uvádí ve své poslední Zprávě o inflaci, kterou koncem minulého týdne vydala Česká národní banka. Největší propad zaměstnanosti by měl nastat hned v prvních třech měsících příštího roku.

Obecná míra nezaměstnanosti by měla stabilně růst a kulminovat na úrovni 4,8 procenta ve třetím kvartále roku 2021. „Podobně se bude vyvíjet i podíl nezaměstnaných osob, který dosáhne vrcholu ve výši 5,5 procenta,“ píše Česká národní banka ve své prognóze. Podíl nezaměstnaných je ukazatel, kterým nezaměstnanost měří ministerstvo práce a sociálních věcí. Jeho aktuální hodnota dosahuje 3,8 procenta. Situace by se měla začít výrazněji zlepšovat až v roce 2022.

Důvod k radosti, podle ČNB, naopak budou mít ti, kteří si své zaměstnání udrží. Jejich mzdy totiž porostou, a v některých čtvrtletích dokonce rychleji než ceny. K největšímu zvýšení nominálních mezd má od dubna do června příštího roku, a to o 5,6 procenta. Jde o důsledek nízké srovnávací základy, protože v letošním druhém čtvrtletí mzdy prakticky stagnovaly. Ve zbytku roku 2021 i v roce 2022 by nominální výdělky měly růst v průměru o tři až čtyři procenta.

Rychlejší růst mezd se ale dostaví až napřesrok, na jehož konci by se průměrný příjem měl výrazně přiblížit 38 tisícům korun měsíčně hrubého. Aktuálně se průměrná mzda nachází jen lehce nad 35 tisíci korunami. Vzhledem k tomu, že Česká národní banka počítá s návratem inflace na cílovou dvouprocentní hodnotu (nynější průměr je nad třemi procenty), zvýší se také kupní síla tuzemských mezd. Momentálně totiž právě kvůli poměrně rychlému růstu cen reálné mzdy padají.

  • Zdroj: CNN Prima NEWS