• Zveřejněno: 06.01.2021
  • Autor: Miroslav Svoboda

České firmy se připravují na změny, které přinesl odchod Spojeného království z Evropské unie. Čekají je důkladnější kontroly na hranicích nebo vyplňování celních protokolů. Některé z nich budou muset své zboží také upravit podle britských norem. Zdražování produktů i služeb hrozí kvůli kontrolám nebo jiným problémům s logistikou.

Podle zpravodajství České televize výkonná ředitelka Britské obchodní komory v České republice Marcela Černochová ale uvádí, že brexit přinesl i pozitivní změny. Firmy mohou například využít příležitosti k prosazení na britském trhu.

„Je možné se na vše dívat i pozitivně jako na novou příležitost. Hodně českých exportérů vnímá Británii spíše jako doplňkový trh. Nové náklady spojené s administrativou, certifikací a logistikou přimějí spoustu společností se na tento trh zaměřit, otevřít si zde pobočku a využít příležitosti,“ uvedla.

Ředitelka Marcela Černochová pobrexitovou Velkou Británii jako rizikový trh nevnímá, podle ní se jedná o prostředí se spoustou perspektiv. Problémy způsobené odchodem z EU údajně řeší obě strany. „Záleží na sektorech i individuálním nastavení firem. Některé britské společnosti to berou jako výzvu. Nepanuje zde příliš pesimistická nálada,“ Marcela řekla Černochová.

Velká Británie je pro Česko dlouhodobě jednou z nejdůležitějších exportních destinací. Vývozní bilance je přitom ve výrazném přebytku, z Česka do ostrovní země putuje více zboží, než se z ní dováží. Český export v roce 2019 přesáhl až dvě stě miliard korun. Z Británie do tuzemska naopak připutovalo zboží za více než sedmdesát miliard korun.

Nově vzniklá dohoda o vzájemných vztazích, kterou 24. prosince Velká Británie uzavřela s Evropskou unií, přitom čítá zhruba 1250 stran, dalších 800 stran tvoří přílohy. Podle Marcely Černochové je nicméně dobře, že se „podařilo dohodu uzavřít na poslední chvíli a skončily čtyři roky nejistoty“. Pro obchod je to prý dobrá zpráva.

„Je nutné se smířit s tím, že jednotný trh EU s Británií je minulostí. Místo něho jsou zde dva samostatné trhy a regulační právní prostory. S tím musíme pracovat,“ podotkla. Největším problémem bude podle ní byrokracie, která zasáhne firmy na obou stranách. Situaci bude komplikovat zejména zdržení způsobené celními povinnostmi.

Česká televize dále uvedla, že nová pravidla i přes komplikace některé z českých podniků od obchodování za Lamanšským průlivem neodradí. Mezi nimi je například autosalonová firma Albion Cars, jejíž spolumajitel Martin Veselý z britského trhu odejít nehodlá. „V žádném případě. Budeme mít určitě spoustu zákazníků, pro které bude důležitá tradice britských vozů,“ řekl v pořadu Byznys ČT24.

Podobně se vyjádřil také Tomáš Bártek, marketingový ředitel společnosti Lentiamo, která se zabývá prodejem optiky. „V záměrech nepřemýšlíme o tom, že bychom odešli z Británie. Přibyl tam akorát celní formulář, ale jsme na to už zvyklí z jiných zemí, kde obchodujeme,“ řekl.

Česká televize dále ve svém zpravodajství konstatovala, že dohoda EU a Velké Británie vešla v platnost na začátku letošního roku. V ostrovním státě například už neplatí evropský průkaz zdravotní pojišťovny. Je tak nutné si sjednat komerční pojistku. Do konce září bude možné vycestovat na občanský průkaz, poté už jen s pasem.

Ministerstvo zahraničí nicméně doporučuje mít pas u sebe i teď. Británie rovněž vystoupila ze společné roamingové zóny a tamní univerzity už nebudou zahrnuty v nabídce studijního programu Erasmus. Ke studijním a pracovním pobytům delším než půl roku bude od léta potřeba vízum.

  • Zdroj: Česká televize