• Zveřejněno: 09.03.2020
  • Autor: Miroslav Svoboda

O bezúročné půjčky kvůli potížím způsobeným novým typem koronaviru budou moci podnikatelé žádat pravděpodobně od začátku dubna, uvedl to vicepremiér Karel Havlíček (za ANO) po pondělním zasedání Bezpečností rady státu. Vláda ČR v pondělí projedná jeho návrh, aby na pomoc bylo vyčleněno zatím 600 milionů korun. Bezúročné půjčky mají pomoci i cestovním kancelářím, s jejichž zástupci budou ministři jednat večer. Uvedla to v pondělí ve svém zpravodajství Česká televize.

Podle návrhu na zřízení speciálního programu COVID, který o víkendu zpracovalo ministerstvo průmyslu a obchodu s Českomoravskou záruční a rozvojovou bankou (ČMZRB), budou mít podnikatelé možnost žádat o částku od půl milionu do 15 milionů korun. Peníze by dostali ve formě bezúročného úvěru. „Splácet začnou až za rok a mohou si to rozložit do dalších dvou let,“ uvedl Karel Havlíček.

Podnikatelé budou muset prokázat, že je situace kolem koronaviru přímo ovlivnila. „Například tím, že mají zaměstnance v karanténě, nebo se situace dotkla přímých obchodů vázané na země jako Čína, Itálie, Jižní Korea. Že prokazatelným způsobem jejich partneři doplatili na současnou situaci a kvůli tomu našim firmám klekly obchody,“ řekl Karel Havlíček. Program se týká i případů, kdy firmám uškodila opatření zaváděná českou vládou.

Pokud v pondělí vláda návrh schválí, první žádosti by mohla ČMZRB přijímat od 1. dubna, dodal ministr. „Nebude to zdlouhavé, bude to standardní režim. ČMZRB má hodnoticí komise, týmy, které umí pracovat velice pružně,“ řekl. Na podobné situace je, podle něj, banka zvyklá například z doby povodní. „To byly větší sumy a dokázalo se to administrovat velmi rychle,“ uvedl vicepremiér.

Žádosti se podle něj budou vyhodnocovat pečlivě, aby nebyly zneužity. „Kdyby to ten dotyčný chtěl zfalšovat, tak od ČMZRB už nedostane ani korunu,“ řekl ministr.

Podniky dostanou maximálně 90 procent újmy

Dostupných 600 milionů považuje za solidní částku, teprve podle zájmu se bude vyhodnocovat případné navýšení. Podniky by měly podle programu dostávat nejvýše zhruba 90 procent újmy, kterou vyčíslí. Malé a střední podniky by z úvěru mohly financovat drobný majetek či zásoby, firmy starší tří let například i mzdy nebo pohledávky.

Šíření koronavirové nákazy dopadá i na české firmy. Vláda projedná podporu

V pondělí  večer se zástupci kabinetu sejdou kvůli bezúročným půjčkám se zástupci cestovních kanceláří. „Jedním z bodů jednání bude, jak se to bude prokazovat. Musí to skutečně mít vliv na jejich byznys. My jsme si vědomi toho, že naši občané očekávají, že jim zejména v těchto měsících budou vracet peníze bez stornopoplatků. Na druhou stranu kanceláře upozorňují, že hotely ty zdroje nevracejí,“ uvedla při příchodu na jednání vlády ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová (za ANO).

Stát podle ní musí ohlídat, aby cestovní kanceláře nedostaly peníze zpět dvakrát, jednou od hotelů, podruhé od státu. „Jde nám o překlenutí té doby, mají své zaměstnance, které musejí platit,“ uvedla Klára Dostálová.

  • Zdroj: Česká televize