• Zveřejněno: 12.11.2021
  • Autor: Miroslav Svoboda

Vznikající vláda Petra Fialy (ODS) cílí v programu na rodiny s dětmi. Slibuje například daňové prázdniny, což by znamenalo, že rodiče s malými dětmi by nemuseli platit daň z příjmu. Na rodičovskou by mohli nastoupit i prarodiče. Co dalšího koalice Spolu a PirSTAN chtějí?

Podle zpravodajství televize CNN Pria NEWS koalice Spolu a Piráti se STAN v pondělí podepsali koaliční smlouvu. Celkem má 43 stran. Vznikající vláda cílí na podporu rodin. Chce zlepšit slaďování pracovního a profesního života zejména podporou zkrácených pracovních úvazků.

„Částečné úvazky podpoříme snížením odvodů sociálního pojištění. Podmínky daňových slev a odpočtů nastavíme motivačně,“ slibuje koalice v koaliční smlouvě.

Podle CNN Prima NEWS nová koalice dále uvádí, že umožnit dřívější návrat do práce by mohla i změna v rodičovské. Nově by rodičovský příspěvek, který činí 300 tisíc korun, mohli dostávat i prarodiče. Místo matky nebo otce by tak na rodičovskou mohli babička či děda.

Rodiče s malými dětmi anebo rodiny se třemi a více potomky by se také mohli dočkat daňové úlevy. „Zavedeme daňové prázdniny se zastropováním výše příjmů pro rodiny, které čerpají rodičovský příspěvek nebo mají tři a více dětí,“ plánuje koalice. Znamená to, že daň z příjmu by takové rodiny měly nulovou, ale jen do určité výše výdělku. Strop ale zatím není jasný, dodává k tomu CNN Prima NEWS.

Koalice také přemýšlí, že by se rodičovský příspěvek mohl valorizovat, jako se v současnosti valorizují třeba důchody. Tuto změnu již dříve prosazovala TOP 09 nebo Piráti. „Zvážíme zavedení systému valorizací tam, kde je potřeba zajistit větší předvídatelnost, například u rodičovského příspěvku nebo životního minima,“ stojí v koaliční smlouvě.

Co by bylo ukazatelem pro valorizaci, není zatím jasné, opět dodává CNN Prima NEWS. Načež dále uvádí, že z dřívějších vyjádření předsedkyně TOP 09 Markéty Pekarové Adamové ale vyplývá, že by jím mohla být inflace, od které by se vypočítávalo navýšení příspěvku, nebo určitý násobek minimální mzdy.

„Pečující osoby i rodiče malých dětí si, stejně jako senioři, zaslouží žít v prostředí, kde mají jistotu, že se jim dávka každoročně zvýší. Valorizací by se také předešlo velkým rozdílům pro příjemce podle toho, jestli se například rodičům narodí dítě na konci období před navýšením, nebo až po navýšení,“ hájila valorizaci před dvěma lety Pekarová Adamová.

Součástí programu pro rodiny je i dostupnější bydlení. Koalice tvrdí, že zajistí zvýhodněné hypotéky na první bydlení. Pomoci by k tomu mohlo snížení povinné spoluúčasti, přímá pomoc státu se spoluúčastí nebo bonus za každé narozené dítě.

Program se věnuje i omezení ústavní péče o malé děti. Pětice stran chce jít cestou podpory dlouhodobých nebo přechodných pěstounů. „Upřednostníme vyrůstání dětí v rodinách místo v ústavech, zejména u nejmladších dětí,“ píše se v dokumentu.

Někteří komentátoři však upozorňují na to, že vláda plánuje daňové výhody, ale neříká, kde bude šetřit. Podle komentátora MF Dnes Miroslava Koreckého jsou v koaličním programu téměř samé výdaje.

  • Zdroj: CNN Prima NEWS