• Zveřejněno: 23.02.2021
  • Autor: Miroslav Svoboda

Vláda v pondělí prodloužila do konce dubna dočasný program Antivirus, z něhož stát proplácí mzdy či náhrady mezd lidem v uzavřených provozech, v karanténě či při omezení výroby. Od března by se peníze nově měly vyplácet jen na pracovníky, kteří jsou ve firmě alespoň tři měsíce. Podle zpravodajství CNN Prima NEWS rozhodnutí vlády oznámila na Twitteru ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD).

Program Antivirus má bránit propouštění. Stát z něj poskytuje příspěvky na mzdy za období od loňského 12. března, kdy začal první nouzový stav. Podpora měla skončit letos v únoru. Od března měl podle plánu navázat dlouhodobý kurzarbeit. Na jeho nastavení se ale politici zatím neshodli.

Podporu z Antiviru získalo podle údajů ministerstva práce k datu 22. února 2021 69.043 firem, na které dopadla nařízená omezení a koronavirová krize. Stát vyplatil celkem 3,13 milionu příspěvků za 29,8 miliardy korun. Přispěl tak na mzdu či náhradu mzdy 959.500 zaměstnanců.

Z programu Antivirus stát příspěvkem A proplácí celé mzdy s odvody do 50.000 korun v zavřených provozech a 80 procent náhrady lidí v karanténě do 39.000 korun. Příspěvkem B dorovnává 60 procent náhrady do 29.000 korun při omezení výroby a služeb kvůli výpadku poptávky, personálu či surovin.

Podle podkladů pro vládu budou firmy moci podporu od března dál pobírat jen tehdy, pokud podepíšou dodatek k nynější smlouvě. V něm budou souhlasit s tím, že peníze od státu dostanou jen na ty zaměstnance, kteří pro ně pracují alespoň tři měsíce. Jinak podpora skončí na konci února.

Podle ministerstva práce má nová podmínka zabránit vzniku účelových míst jen kvůli získání příspěvků. „V tomto případě ministerstvo práce reaguje na signály z některých pracovišť úřadu práce, která takovéto chování zaměstnavatelů identifikovala,“ uvádí ministerstvo práce a sociálních věcí ve svých podkladech.

Pravidla programu by se měla nově také upravit tak, aby bylo možné peníze podnikům poskytovat nejen při opatřeních a omezeních provozu podle krizového zákona, ale i podle chystaného pandemického zákona.

Ministerstvo práce a sociálních věcí pro letošní rok odhaduje průměrné měsíční výdaje z programu Antivirus na 0,7 až 4 miliardy korun podle epidemické situace. Za leden a únor by částka mohla činit kolem 7,8 miliardy a za březen a duben pak asi 9 miliard korun, uvedlo ministerstvo.

Ministerstvo poukazuje v podkladech na to, že pro letošní rok ve svém rozpočtu na Antivirus žádnou částku nemá. Zatím využívalo neutracené peníze z loňska, a to 5,2 miliardy korun. Tuto sumu téměř vyčerpalo k 19. únoru na příspěvky z předchozích měsíců. Dalších 6,8 miliardy vezme ve své pokladně z peněz na podpory v nezaměstnanosti. Miniterstvo uvádí, že celkem 12 miliard pokryje období do konce února. Na březen a duben budou potřeba další peníze.

  • Zdroj: CNN Prima NEWS