• Zveřejněno: 01.01.2020
  • Autor: Miroslav Svoboda

Premiér Andrej Babiš (ANO) ve svém novoročním projevu v České televizi vyzdvihl, že se České republice opravdu daří a její obyvatelé mohou být po právu hrdi. Premiér nevidí důvod ke skepticismu. V hrubých obrysech nastínil priority národního investičního plánu a vyzval lidi, aby si plán prohlédli a sami si řekli, co jim v něm schází. Není se čeho bát, vzkázal také lidem a popřál jim lásku a zdraví.

Andrej Babiš považuje současnost za jedno z nejúspěšnějších a nejšťastnějších období novodobé historie a své tvrzení podpořil zmínkou o tom, že po sedmnácti letech nám agentura Moody’s zvedla rating nejvýše v historii. Při této příležitosti rovněž uvedl, že podle žebříčku společnosti Deloitte, který posuzoval kvalitu života, je Česká republika nejen výše než Spojené státy, ale třeba i než Singapur nebo Izrael a suverénně nejlepší ze zemí V4.

Zapojte se do diskuse o investicích, vyzval premiér občany

Premiér Andrej Babiš ocenil, že Češi, Moravané a Slezané jsou na Česko hrdí. Poděkoval lidem za důvěru ve stabilitu a obrátil svá slova do budoucnosti. Dlouhodobý růst země musí být postavený především na investicích. V této návaznosti ocenil sestavení Národního investičního plánu, v němž bylo představeno na 20.000 projektů v hodnotě 8 tisíc miliard korun. Jde, podle něho, o kompletní investiční potenciál České republiky na příštích 30 let. „Představte si, že bych byl Harry Potter, měl kouzelnou hůlku a proměnil ty projekty teď ve skutečnost – stali bychom se okamžitě druhým Švýcarskem,“ zdůraznil Andrej Babiš.

Premiér zároveň jmenoval řadu oblastí, do kterých se podle plánu vyplatí investovat. Spolu s tím, že chce naléhat na ministry a ministryně svého kabinetu, aby projekty realizovali v co největší možné míře, vyzval Andrej Babiš i lidi, aby se do diskuse zapojili: „Podívejte se, co v plánu podle vás chybí, nebo co naopak chcete. Pojďme o tom diskutovat, napište mi na mailovou adresu narodnikonzultace@vlada.cz,“ dodal premiér.

Rozvíjet by se měly silnice a dálnice, vylepšovat se má vybavení nemocnic o špičkové přístroje, školství má být otevřené, dostupné a profesionální. S fungováním Národní sportovní agentury se má rozvíjet především mládežnický sport, náležitou pozornost je třeba věnovat i umění a kultuře.

Klíčové investice jdou i do armády, která je ve svém rozvoji o dva roky napřed oproti dřívějším plánům, zdůraznil ministerský předseda.

Voda, základ života. Jedno razítko na celou stavbu

„Určitě jste si všimli, že velkým tématem je klimatická změna a životní prostředí. Asi i vy doma vnímáte čím dál více dopady klimatické změny,“ přešel poté premiér Andrej Babiš ve svém projevu k situaci ohledně globální proměny klimatu. Za stěžejní označil boj se suchem. Podle něho je voda základ života. Proto ji u nás vracíme znovu do krajiny. Obnovili se stovky rybníků i tůní a zajistila se pro stovky tisíc českých občanů kvalitní pitná voda. Velkým spojencem v tomto boji jsou stromy, proto Česká republika rozjela projekt výsadby deseti milionů stromů – symbolicky jeden za každého občana ČR.

Andrej Babiš se dále věnoval i otázce posílení jaderné energie v rámci energetického mixu, který musí Česká republika v příštích letech zajistit v rámci výroby elektrické energie. Současně poznamenal, že to na jednání vrcholných představitelů EU prošlo, jako čistá energie, a to navzdory nevoli některých evropských států.

V návaznosti na řešení otázky zajištění dostatku energie pro zajištění kvalitního života v ČR se ještě zmínil o další legislativní prioritě, a to o potřebě schválení stavebného zákona a jeho brzkého uvedení do praxe. Uvedl, že proces jeho schvalování čeká Poslaneckou sněmovnu PČR v průběhu roku 2020. Zároveň vyzdvihl hlavní motto stavebního zákona, to je, že na povolování staveb bude stačit jedno razítko místo dosavadních několika desítek razítek, což vyjadřuje věta: Jeden  úřad – jedno razítko“.

Nemáme se čeho bát

V závěru novoročního projevu premiér povzbudil lidi, aby se nebáli zpráv o ochlazování světové ekonomiky a scénářů o příchodu horších časů. „Pořád se tím někdo snaží strašit. Tak vám chci říct: Nebojte se. Nemáme se čeho bát. Čeká nás skvělé období, jsme Česká republika – země pro budoucnost. Máme stále dvojnásobný růst, než je průměr zemí Evropské unie, a velmi nízkou zadluženost,“ řekl předseda vlády ČR.

Avizoval, že situace z roku 2009, kdy vláda v době ekonomického ochlazení zaškrtila veřejné rozpočty, se za jeho vlády nezopakuje. „Za naší vlády právě stát převezme štafetu ekonomického růstu a bude více investovat do lidí. Schválený rozpočet na letošní rok nadále počítá s růstem důchodu a platu. A tak to bude i v budoucnu,“ předeslal Andrej Babiš s tím, že jde o důvod k optimismu.

Svůj projev uzavřel premiér Andrej Babiš přáním lidem: „Ať máte to štěstí dělat to, co vám dává radost, co přináší vašemu životu smysl. Ať je každý den nového roku pro vás plný uspokojení a dobrého pocitu, ať už z práce, nebo čehokoliv jiného, na čem vám záleží. Protože plný život žijeme tehdy, když jsme šťastní a spokojení z toho, co děláme. A když nás třeba někdo pochválí a že nás má rád.“

Podle premiéra Andreje Babiše je nejdůležitější věcí v životě rodina a děti. Čím více dětí budou lidé mít, tím líp se budou mít. Současně podotkl, že každý člověk se chce mít dobře. Nezná snad nikoho, kdo by se nechtěl mít dobře. Takže, , ať se právě oni mají dobře. Zároveň jim popřál v roce 2020 hodně lásky a zdraví, jim i jejím blízkým a také i všem, které mají rádi.

  • Zdroj: Česká televize