• Zveřejněno: 18.01.2022
Zástupci vlády, odborů a zaměstnavatelů se v úterý 18. ledna 2022 sešli na prvním jednání Rady hospodářské a sociální dohody ČR v letošním roce a současně prvním zasedání pod vedením premiéra České republiky Petra Fialy. Hlavními body jednání byly aktuální epidemiologická situace a problematika Zelené dohody pro Evropu.

Zástupci tripartity v první části jednání diskutovali o aktuálním vývoj pandemie nemoci covid-19 v České republice a o opatřeních, které vláda ke zvládnutí situace přijala nebo plánuje přijmout.

„Ministerstvo zdravotnictví představilo nejnovější data a mohli jsme konstatovat, že se naplňují prognózy, se kterými Ministerstvo zdravotnictví přišlo a podle kterých vláda přijímala opatření v posledních týdnech. Bavili jsme se o průběhu testování a o jeho dopadu na zaměstnavatele a zaměstnance. Jsem rád, že zástupci tripartity ocenili komunikace ze strany Ministerstva zdravotnictví i srozumitelnost těch opatření. Bavili jsme se samozřejmě i o tom, co je potřeba udělat i v dalších dnech,“ shrnul projednávání tohoto bodu předseda vlády Petr Fiala.

Druhým zásadním bodem úvodního jednání tripartity v roce 2022 byly aktuální výzvy spojené se Zelenou dohodou pro Evropu a také problematika taxonomie. Členové tripartity prodiskutovali současný stav příprav České republiky na Green Deal a shodli se na pozici české vlády pro další vyjednávání s Evropskou unií.

„Shoda se projevuje i v usnesení, které jsme společně přijali a které zní, že sociální partneři jednotně deklarují potřebu úpravy podmínek taxonomie jádra a plynu tak, aby zohlednily reálné možnosti všech členských států a neohrožovaly plnění cílů Zelené dohody ze strany České republiky a nevedly zároveň k negativním dopadům na energetickou bezpečnost, konkurenceschopnost firem v České republice a na sociální oblast,“ oznámil premiér Fiala.

„Myslím si, že je důležité, že tu existuje rámcová shoda mezi vládou a reprezentanty zaměstnavatelů a zaměstnanců na to, kterým směrem se má rozvíjet česká energetika a je tu i podpora pro pozici české vlády při vyjednávání v rámci Evropské unie,“ konstatoval předseda vlády.

Členové vlády se se sociálními partnery shodli také na další konkrétní spolupráci. „Obnovíme tradici porad ekonomických ministrů za účasti zaměstnavatelů a odborů a domluvili jsme se na tom, že se příští jednání tripartity uskuteční začátkem února a jeho hlavním tématem bude nový rozpočet,“ uvedl premiér Fiala.

Dnešní jednání Rady hospodářské a sociální dohody ČR bylo prvním v roce 2022 a současně se jednalo o první prezenční jednání tripartity od 18. listopadu 2019. V minulém roce se sešla tripartita k osmi zasedáním se sociálními partnery a celkově se formou videokonference uskutečnilo třináct společných jednání.

Další jednání Rady hospodářské a sociální dohody ČR se uskuteční ve středu 2. února 2022 od 8.00 hodin.

Přílohy:
  • Zdroj: Úřad vlády ČR