POTRAVINOVÁ SOBĚSTAČNOST A SUVERÉNNÍ STÁT Nad tím, kde jsou hlavní problémy české potravinářské výroby, se zamýšlí prezident Agrární komory Zdeněk Jandejsek. „Nesmyslné výlevy řady našich europoslanců o rodinných farmách, které dokáží nasytit národ kvalitnějšími potravinami, je nejen utopie, ale i mystifikace našeho národa. Nepravdivé informace o tom, jak jen rodinné farmy uživí náš národ, jsou směšné,“ tvrdí otevřeně Zdeněk Jandejsek

K dalšímu zvýšení bezpečnosti potravin a omezení světového nárůstu nemocí z potravin vyzývá druhý ročník Světového dne bezpečnosti potravin (World Food Safety Day – WFSD), který se slaví 7. června. Jeho letošním tématem je Bezpečnost potravin – záležitost každého z nás (Food safety, everyone´s business).

Podle ministra zemědělství Miroslava Tomana nejsou kvalitní, bezpečné a zdravotně nezávadné potraviny samozřejmostí, ale výsadou. Díky českým potravinám se našim občanům této výsady dostává. Jak dále Miroslav Toman uvedl, že kontroly Státní zemědělské a potravinářské inspekce v loňském roce ukázaly, že nejméně zjištěných pochybení mají potraviny od českých výrobců, naopak nejvyšší jsou u potravin z dovozu. Pokud ale české dozorové orgány odhalí nepravosti u českých výrobců nebo prodejců, tyto orgány je zveřejňují. „Nechceme nikoho znevýhodňovat nebo preferovat, naším cílem je zajištění kvalitních a bezpečných potravin pro veřejnost,“ prohlásil ministr zemědělství Miroslav Toman.