• Zveřejněno: 05.11.2019
  • Autor: Miroslav Svoboda

V Praze se v úterý sešlo 17 zemí Evropské unie, z nichž se 16 postavilo proti návrhu unijního rozpočtu pro roky 2021 až 2027. Nevoli s plánovaným snížením prostředků na soudržnost členských zemí vyjádřil i český premiér Andrej Babiš (ANO). „Z našich zemí odchází ročně až 250 miliard korun v dividendách. Podle nás je to nespravedlivé,“ řekl pro Českou televizi.

Podle zpravodajství České televize předseda vlády Andrej Babiš nesouhlasí se záměrem odcházející Evropské komise snížit výdaje na kohezi a otevřít nové programy, skrze něž by státy evropské fondy čerpaly. „Nevidíme důvod, aby nám Evropská unie brala peníze na kohezi a otvírala nové programy, kde my budeme těžko čerpat. Čistí plátci potom dostávají peníze skrze nové programy nazpátek,“ zdůvodňuje svůj postoj Andrej Babiš a podotýká, že západní unijní země získávají finance zpět prostřednictvím vyplácené dividendy.

„Podle nás je to nespravedlivé, je tam plno položek, které kritizujeme. Například náklady na celé bruselské struktury, ty jsou za rok 2018 deset miliard euro. Celý návrh je špatně,“ je přesvědčen český premiér.

Koheze je, podle něho, zásadní, například kvůli investicím do páteřní dálniční sítě. „Jsme rozpočtově odpovědní, snižujeme zadlužení, ale peněz na investice potřebujeme podstatně víc a chceme rozhodovat, na jaké účely peníze použijeme,“ požaduje Babiš. Evropská unie podle něj mluví pouze o klimatické změně, ale Česká republika má jiné priority.

Premiér Andrej Babiš dále prohlásil, že se těší na summit o klimatu. Podle něho je na tom Česká republika velice dobře. Má jasný plán a bude investovat. Zároveň podotkl, že jsou i jiné priority. Přičemž Česká republika ví nejlépe co potřebuje a nikoliv Evropská komise.

Takže, podle premiéra, prosazování postoje neformální ksupiny „přátelé koheze“, v níž je sdruženo několik členských zemí EU, nepovažuje premiér Andrej Babiš za problematické. Zem Visegrádské čtyřky, mají, podle něho, silný hlas.

Zároveň uvedl, že díky Visegrádské skupině byly zrušeny kvóty na migranty a zadruhé země V4 porazily tzv. spitzenkandidáty. Visegrád má zásadní vliv. Na Evropské radě májí všechny země všichni stejný hlas. V4 vystupuje jednotně a koheze se týká hlavně středoevropského regionu, mínií premiér Andrej Babiš. Současně podotkl, že záměry Visegrádu v úterý podpořila většina zemí EU.

Peníze na kohezní politiku Andrej Babiš chce hledat například ve vyšších výdajích na bezpečnost a obranu. „Máme závazek navyšovat výdaje na obranu v rámci NATO, tak proč ještě máme brát peníze, které bychom potřebovali například na dálnice, a dávat je ještě v rámci Evropské unie na tyto programy?“

Představitelé V4 i dalších států na úterní schůzce opět kritizovali stopku pro Severní Makedonii a Albánii ve vyjednáváních o vstupu do EU. „Považujeme to za neseriózní, je to hlavně problém Francie, která to zablokovala. Je to špatně pro celý region a musíme si konečně říct, jakou máme strategii,“ apeluje předseda vlády. Evropská unie si podle něj musí ujasnit, jestli se chce rozšiřovat, a pokud ne, neměla by se tak tvářit.

Nejpozději do května 2020 chce Babiš pozici Unie vyřešit. „Nechápu tu pozici. Je to špatně pro image Evropy a celý region nás bude vnímat negativně. Musíme přesvědčit kolegy z Francie, Nizozemska a Dánska, aby rozhovory začaly,“ myslí si Andrej Babiš. Pokud Evropa nesplní své sliby, Balkán by se mohl obrátit k Rusku, Číně a Turecku, doplňuje.

Premiér Andrej Babiš se v rozhovoru pro Českou televizi také vyjádřil k článku New York Times o tom, že Praha a Budapešť zneužívají systém zemědělských dotací Evropské unie. „Je to zmanipulované, je to nesmysl. New York Times je totální anti-Trump a o nezávislosti některých novinářů si můžeme povídat. Já to odmítám,“ prohlásil český premiér. Je podle něj s podivem, že rozhovor americkému listu dával v září a článek vyšel na začátku listopadu.