MINIMÁLNÍ A ZARUČENÁ MZDA 2019
Kolik dostanete, když přijdete o práci. Podpora v nezaměstnanosti 2024
Krátký čas na přípravu, nedostatek testovacích sad, špatná komunikace s distributory, nízká kapacita očkovacích center, problémy s cenou jednotlivých typů sad, refundace nákladů od státu, nedořešená legislativa při pozitivitě zaměstnanců a časová a finanční náročnost testování zaměstnanců. To všechno jsou problémy, se kterými se potýkají zemědělské a potravinářské podniky napříč celou Českou republikou, jak to uvádí tisková zpráva Agrární komory ČR a Potravinářské komory ČR.
Letošní leden byl například pro restaurace druhý nejhorší měsíc za poslední rok. Lidé v restauracích v prvním měsíci nového roku utratili zhruba třetinu toho, co před rokem. Větší propad tržeb měly jen loni v dubnu. V posledním roce měly restaurace otevřeno šest měsíců, většinou ale s omezením otevírací doby a dalšími opatřeními. Koronavirus ale tvrdě zasáhl třeba i oděvní průmysl, jak zveřejnila Česká televize ve svém speciálním pořadu o dopadech koronaviru na českou ekonomiku.
Tisková zpráva 15. 3. 2021 – Navýšení testování ve firmách na 2x týdně, jak navrhuje Vláda ČR je zbytečné. Jak vyplynulo z průzkumu, který zorganizovala Potravinářská komora ČR mezi svými členy, záchyty jsou v řádech jednotek procent a již stávající testování je zejména pro malé a střední firmy obrovskou organizační a finanční zátěží.
Elektronickou evidenci tržeb (EET) přestala využívat víc než třetina podnikatelů. Ostatní pokračují dobrovolně. Povinnost je kvůli dopadům epidemie přerušená až do konce příštího roku. EET měla, podle ministryně financí Aleny Schillerové, (za ANO) narovnat podnikatelské prostředí.