• Zveřejněno: 15.07.2021
  • Autor: Miroslav Svoboda

Do závěrečného čtení v Poslanecké sněmovně míří novela, která má v příštím roce přidat důchodcům. Diskuse poslanců se točila i kolem návrhu poslance Mariana Jurečky (KDU-ČSL), aby se snížily důchody lidem exponovaným za minulého režimu. Celkem poslanci navrhli na dvě desítky pozměňovacích návrhů. Strany se s výjimkou poslanců Pirátů a STAN, kteří jsou pro jednorázový příspěvek, shodují nejméně na třísetkorunové valorizaci, většinou ale chtějí ještě vyšší alespoň pro část penzistů.

Podle zpravodajství České televize o tom, kolik nakonec bude stát v roce 2022 posílat každý měsíc důchodcům, rozhodnou poslanci ve třetím čtení zákona na mimořádné schůzi 30. července. Shoda na jejím konání je, ANO nyní shání podpisy, ostatní strany se shodují, že je potřeba, aby byla.

Základem toho, čím se nyní zákonodárci zabývají, je vládní návrh, aby se důchody zvedly o 300 korun měsíčně nad zákonnou valorizaci, což by znamenalo, že v součtu by vzrostly průměrně asi o 750 korun. Každá strana kromě vládního hnutí ANO však chce tuto výši dále upravit, vesměs ještě zvýšit.

Poslankyně levicových stran Alena Gajdůčková (ČSSD) a Hana Aulická Jírovcová (KSČM) se v po řadu 90' ČT24 shodly, že je to nutné kvůli růstu životních nákladů. Podle Aulické Jírovcové v době pandemie rostly více, než kolik mají důchodci dostat přidáno ze zákona. „Valorizace probíhá vždy zpětně. Započítáváte zvýšené náklady za předchozí období,“ zdůraznila Gajdůšková.

Třetí z účastníků televizní debaty poslanec Vít Kaňkovský (KDU-ČSL) však vzhledem k postoji ANO očekává, že nakonec zůstane u vládou navržených 300 korun.

Z pozměňovacích návrhů, podle České televize, přednesla nejstřídmější návrh koalice Pirátů a STAN. Podle jejich návrhu koalice by místo zvýšení každoměsíčního příjmu měli penzisté dostat jednorázový tisícikorunový příspěvek a stát by také měl zvýhodnit pracující seniory. SPD a KSČM se naopak shodují na tom, že by měly důchody stoupnout nikoli o 300, nýbrž o 500 korun. SPD by je však chtěla dát především lidem, kteří mají nyní nejnižší penzi.

Pokud jde o postoj vlády ke zvýšení důchodů, vláda schválila zvýšení důchodů o 300 korun nad zákon. Penze by mohly vzrůst od ledna příštího roku.

Koalice Spolu (ODS, KDU-ČSL, TOP 09) a vládní ČSSD zase přišly s obdobnými návrhy, které by přidaly 500 korun navíc ženám, které vychovaly děti. „Návrh reaguje na situaci, kdy je průměrný důchod žen přibližně o 13 procent nižší než průměrný důchod mužů,“ ozřejmil sociálnědemokratický poslanec Roman Sklenák.

Ve třetím čtení také sněmovna rozhodne o případných změnách ve věku odchodu do důchodu. KDU-ČSL chce uzákonit snížení věku pro odchod žen do důchodu s ohledem na vychované děti a zkrátit nutnou dobu pojištění pro nárok na penzi na 30 nebo na 25 let z nynějších 35 let. Poslanci ČSSD prosazují dřívější odchod do důchodu pro lidi pracující v náročných profesích.

Nejbouřlivější diskusi ale vyvolal návrh předsedy KDU-ČSL Mariana Jurečky, aby lidé exponovaní za minulého režimu dostávali od příštího roku naopak méně. Konkrétně by, podle KDU-ČSL, měli mít nižší důchody předrevoluční poslanci, členové vlády a aktivní příslušníci Státní bezpečnosti. Základ by se jim snížil o dobu, kdy v exponovaných pozicích působili.

Jurečkův návrh ostře odmítá KSČM, nesouhlasí s ním ani někteří politici či poslanci z řad členů ČSSD a SPD s tím, že již uplynula době více než 30 let od pádu minulého režimu, že Česká republika má na programu řešení jiných, mnohem závažnějších úkolů, nikoliv toto tzv. vyrovnání se s minulostí. Podporu Jurečkovu návrhu naopak vyjádřili Piráti.

Takže, zbývá jen dodat, že o konečném znění návrhu na zvýšení valorizace důchodů o 300 Kč rozhodne jednání Poslanecké sněmovny 30. července s tím, že řada poslanců v kuloárech upozorňuje, že rozhodující buse stanovisko klubu poslanců ANO, kteří se s největší pravděpodobností budou hlasovat pro vládní verzi, to je zvýšení o 300 Kč.

 

  • Zdroj: Česká televize